# # # # #

Cova Remígia


Ares del Maestrat

Amb més de 750 figures de molt diverses temàtiques, és un espai únic de l'art rupestre llevantí. En aquest abric s'han datat 7 fases diferents, fet que indica una utilització molt dilatada en el temps. Les pintures foren descobertes durant la cacera en 1934, encara que la cova Remígia ja era utilitzada com a cleda. Predominen les escenes de caça amb representacions de fauna de cabres, senglars, bous i cérvols en diferents actituds; ferits per fletxes, deixant rastre d'empremtes, mostrant els detalls de la cornamenta, enfilant-se pels sortints de la roca i corrent o expectants. Impressiona l'escena del bou ferit perseguint a un arquer, o el personatge que corre ferit per les fletxes. Altres escenes mostren un acoblament entre una parella, escenes rituals d'iniciació, amb personatges abillats i disfressats, i una molt inquietant escena de l'execució d'un personatge per part d'un gran grup d'arquers.
També podem veure pintats bucs d'abelles i alguns recol·lectors de mel que s'enfilen per les esquerdes. Els arquers o guerrers presenten actituds dinàmiques, cossos estilitzats, panxells robusts, trets realistes i un domini de l'escena compartit amb la fauna que cacen. L'abric es troba a 920 m d'altitud sobre el barranc de Gasulla, dominant el paisatge del Maestrat des d'Ares pel nord fins a Benassal per l'oest.

Aquest municipi sorprèn al viatger per la ubicació, quasi impossible, del seu bell nucli urbà medieval amb casalots, portals, llenços de muralles i les restes d'un important castell des d'on Jaume I inicià la conquesta de València. Al terme municipal, les pintures rupestres no és l'única cosa que mereix ser visitada. L'antic pou de neu de la font dels Regatxols ha sigut recentment condicionat com a museu. Es tracta d'un dels millors exemples del comerç de la neu i del gel a la Comunitat Valenciana. També mereix ser visitat el barranc dels Horts, majestuós i antiquíssim bosc de roures d'un valor natural incalculable, i el barranc dels Molins, amb 5 antics molins fariners del s. XVIII restaurats.

A Ares, destaquem l'església parroquial de l'Assumpció (s. XVIII), que es troba prop de l'edifici de l'Ajuntament i el "Perxe", on antigament se celebrava el mercat. Des d'allí podem recórrer el nucli urbà o pujar fins a les ruïnes del castell, des d'on es divisa una magnífica vista del paisatge de moles i bancals.


Dades

  • 12165 Ares del Maestrat
  • Telèfon: 964 33 60 10
  • Fax:
  • http://www.museudelavalltorta.gva.es
  • [email protected]