# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R22 - Moncofa


  • Distància (Km): 41.10
  • Desnivell (m): 269
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

Al pla de la Plana, a la Costa dels Tarongers, trobem el municipi de Moncofa. Manca d'accidents geogràfics més enllà del riu Belcaire, que actualment ja no té aigua. No obstant això, podem destacar-ne les platges i el estanys, zones humides que constitueixen una microreserva de flora i fauna.

Històricament va ser un lloc de pas en l'època romana, quan era quasi tot territori de marjals. La primera cita documental la trobem en la crònica V de Jaume I, que relata la rendició dels castells d'Uixó, Nules i Castro. El segle XIV va ser per a Moncofa un segle de tragèdia, doncs va ser involucrat en la Guerra d'Unió entre la noblesa i la monarquia de la Corona d'Aragó. A més, la pesta negra s'hi va acarnissar amb la població, i va posar fi a uns anys que hi van fer estralls entre els habitants. Aquest mateix segle, el rei Pere IV va construir una muralla per defensar Moncofa i altres xicotetes poblacions dels pirates que saquejaven la zona costanera. El segle XV va estar marcat per un fet considerat quasi miraculós, ja que va desembarcar al port Santa María Magdalena. En commemoració a aquest succés va construir-se l'ermita, amb el mateix nom, sobre una antiga ràbita àrab. Des d'aquest moment, la platja de Moncofa passa a ser un lloc d'embarcament i desembarcament que desenvolupà l'activitat pesquera fins a la fi del segle XX. L'any 1609 va tindre lloc l'expulsió dels moriscos des de la torre vigia, actualment en ruïnes i engolida per l'aigua, encara que poden veure's actualment parts dels fonaments submergits a la platja. Després de la guerra de successió, Moncofa va iniciar un període de recuperació, moment en el qual comencen les plantacions de cítrics, com ara la taronja. Una vegada més, l'any 1936, el poble queda quasi en ruïnes a causa de les conseqüències de la Guerra Civil. Ja en el segle XX, sota el Pla de Regions Devastades, és quan s'hi reconstrueix l'església parroquial Santa Maria Magdalena, l'escorxador, els safaretjos i l'estació de ferrocarril.
Si véns a visitar Moncofa, no pots deixar passar les platges, conegudes per la qualitat de les aigües. Les millors són la del Grau i la de Masbó. A peu de platja pots degustar el millor marisc a Moon's Beach Lunch (Avinguda Mare Nostrum, 66). No gaire lluny de la platja, també pots menjar al Restaurant Satse (Camí Serratelles s/n) un menú tradicional per 10 €.

Per passar nit a Moncofa i poder gaudir-hi tranquil·lament de les platges en família, et recomanem els apartaments Satse Moncofa (Camí Serratelles), situats al camí de Serratelles S/N, a escassos metres de la platja. Si vols un poc més en contacte amb la naturalesa, pots allotjar-te al càmping Monmar, que també compta amb bungalous, a la platja de Nules.


Punts d'interès de la població

- L'Estanyol: zona humida visitable amb bicicleta al costat de la mar, a la platja de la Torre.
- Ermita de Santa Maria Magdalena: construïda en el segle XV en commemoració al desembarcament de Santa Maria Magdalena a la platja de Moncofa.
- Torre vigia: situada al barri marítim del Grau, va ser construïda abans de l'expulsió dels moriscs. Actualment només queden parts dels fonaments a la vora de la platja.
- Església parroquial Santa Maria Magdalena: construïda en el segle XVII sobre una església més xicoteta. La trobem al costat de les muralles de les que només en queden les restes.
- Platja del Grau i platja de Masbó: conegudes per la qualitat de les aigües.


Ruta

A causa de la disposició geogràfica, Moncofa presenta una ruta d'iniciació en la que els 41 quilòmetres de camí són pràcticament a nivell de la mar. El paisatge d'aquesta ruta serà diferent als que t'has trobat a les altres localitats de Castelló. Aquí ja no t'acompanyaran els boscos d'alzines de la serra d'Espadà, però podràs gaudir del clima mediterrani i dels paisatges de platja de Moncofa. Comença la teua ruta direcció Xilxes per la N340. Per davant quasi 7 quilòmetres de plana que et serviran d'escalfament per enfrontar-te als 5 quilòmetres de pujada del xicotet port que comença només passar el poble. Una vegada corones la muntanya a una altitud de 86 m podràs gaudir de la baixada per la N225, que et portarà fins a Almenara. Just abans d'arribar hi ha una zona de pujades que pot costar-te cert esforç per les pendents de fins al 10%. Però tranquil: el tram és de menys de mig quilòmetre de llarg i prompte baixaràs cap a Almenara. A l'eixida del poble hi ha una altra zona de pujades pel Punt del Cid, que una vegada superat ve seguida per un tram de carretera favorable durant més de 20 quilòmetres, a l'altura del nivell de la mar. Passaràs per la platja de Xilxes i la platja de Nules per tornar novament a l'interior de Moncofa.


Punts d'interès de la ruta

- Ermita del Santíssim Crist de la Jonquera - Xilxes (Km 6): explica la tradició que allí va trobar-se un Crist amb els peus sobre una jonquera, descobriment que va originar el culte del patró de Xilxes. Actualment solament hi queden algunes restes de l'ermita primitiva, ja que va ser restaurada l'any 2000. Està situada a un poc més d'un quilòmetre de la població.
- Castell d'Almenara (Km 15,3): fortalesa musulmana del segle X situat al cim del turó que domina la població. Encara que actualment està en ruïnes, pràcticament va arribar a ser la residència de Jaume I d'Aragó. Actualment s'hi conserven les restes de la muralla i dues torres de vigilància anomenades "de l'Avi" i "de l'Àvia".


Gastronomia

- Moon’s Beach Lunch (Avinguda Mare Nostrum, 66): pots provar el millor marisc en primera línia de platja.
- Restaurant Satse (Camí Serratelles S/N): menú tradicional per un preu molt assequible.


Allotjament

- Apartaments Satse Moncofa (Camí Serratelles) per relaxar-te al teu propi apartament a la platja en família.
- Càmping Monmar (Camí Serratelles). Allotjament en càmping o bungalou a la platja de Nules.

Descàrregues