#

Ral·li Transbetxí


El Ral·li Transbetxí és una carrera de motocultors que s'organitza cada any, des de 1989, el segon cap de setmana de Pasqua. Discorre pels camins i les pistes del terme municipal de Betxí, a més d'altres localitats limítrofes. Els equips, formats per un pilot i un copilot, utilitzen un motocultor (normalment de gasolina) com a vehicle per participar.

Aquesta competició esportiva té, a més, un component cultural que es manifesta en el significat tradicional de la màquina per als agricultors, i pel caràcter festiu, en el qual tota la població participa tots els anys.

El naixement causal d'aquesta carrera (fruit de la imaginació d'un grup d'amics), materialitzat en una primera edició que va incloure nou equips participants, tenia com a única intenció la diversió i el contacte amb la naturalesa. Al dia següent, aquells mateixos motocultores (llavors, sense cap millora tècnica), van passar de l'ús esportiu a les funcions habituals: llaurar els camps de tarongers.

L'evolució actual comporta altres objectius. S'hi participa per guanyar, atès que les màquines han evolucionat, amb les modificacions i les transformacions corresponents, totes fetes pels propis components de l'equip, o bé pels seus familiars o amics.


Més informació