L'Interior


Castelló Interior és sinònim de natura, de patrimoni històric-artístic, de gastronomia, de festes, de tradició, d'allotjaments on et trobaràs millor que a casa... Vine i descobreix-ho.

Conèixer l'interior de Castelló significa descobrir unes terres amb un grandíssim atractiu, tant per la seua geografia agresta, com per la singularitat de les seues tradicions i cultura.

Tot i ser costanera, Castelló és també la segona província més muntanyosa d'Espanya i és llar del Pic de Penyagolosa, que amb una alçària de 1.813 metres, és el sostre de la Comunitat Valenciana.

L'atractiu de les terres castellonenques de l'interior és particularment digne d'esment. El clima, variable segons l'altitud, ja que es fa més rigorós cap a les zones altes de l'interior, és en general un ambient sec i agradable al qual acompanya una vegetació i arbrat esplèndids per a respirar aire pur i gaudir de la natura.

A la zona nord de la província està la comarca d'Els Ports amb Morella com a capital, una ciutat turística per excel·lència per estar dotada d'innombrables monuments, testimonis de la seua intensa i important activitat històrica. Morella i el seus voltants compten amb una àmplia oferta de restaurants, hotels i vivendes de turisme rural; cases antigues rehabilitades on es pot gaudir d'una magnífica estada.

La Tinença de Benifassà, comarca de gran riquesa paisatgística, és reconeguda com una de les millors zones per a unes vacances de turisme actiu. La major part d'esta zona es troba dins la Reserva Nacional de la Cabra Hispànica dels Ports de Beseit, per la qual cosa no és difícil trobar bons exemplars d'este bell animal durant el nostre recorregut.

El Maestrat, amb capital a Sant Mateu, ciutat d' una notable monumentalitat, s'estén fins el massís del Penyagolosa, sentinella d'esta comarca, on el turisme de salut té els seus dos màxims exponents a Catí (Balneari de l’Avellà) i Benassal (Balneari de la Font d'En Segures).

Les comarques de La Plana Alta i La Plana Baixa manifesten per mig de municipis del seu interior, com ara Vilafamés, Vila-real o Onda, una dilatada història i un patrimoni artístic digne d'una visita detallada.

Contigua a esta comarca hi és la de L’Alcalatén, amb interessants municipis com ara L'Alcora, seu del Museu de Ceràmica, on es mostra un recull de l'àmplia tradició de la zona, tant de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda (segles XVIII i XIX) com de ceràmica contemporània; o Llucena, on hi ha excel·lents fonts molt apreciades pels estiuejants.

Una vegada a la comarca de l'Alt Millars, els agradables paisatges de Cirat, la seua capital, obrin les portes a Montanejos, bressol del turisme d'una comarca on les cristal·lines aigües del riu Millars són aptes per al bany. A més a més, Montanejos disposa d'un modern balneari de creació recent.

La Serra d'Espadà, declarat Parc Natural, nodreix d'aigua el riu soterrani de Sant Josep a La Vall d'Uixó, el riu soterrani navegable més llarg d'Europa. Les seues modernes instal·lacions reben molts visitants al llarg de tot l'any, els quals poden gaudir d'un recorregut amb barca per l'interior de les Grutes.

Mirant cap a La Plana, on la Serra d'Espadà  albira la mar, hi és La Vilavella, important a causa de les seues riques aigües termals i balnearis.

El recorregut del riu Palància, que dóna nom a la comarca de l'Alt Palància, dissemina innombrables brolladors i fonts al seu pas. El primer brollador, pròxim al naixement del riu és el dels Cloticos a Begís, població que també alberga un interesant aqüeducte romà.

Viver, Xèrica, Altura, amb un important legat patrimonial i bells paratges són també municipis de la zona amb relevància turística. Estes poblacions veuen pasar el riu Palància fins arribar Navajas, bressol del turisme d'interior a la nostra província i lloc que durant segles ha sigut triat per estiuejar a causa del seu gran nombre de brolladors i la qualitat de les seues aigües. En continuar pel curs del Palància hi trobem Sogorb, capital de la comarca i seu episcopal amb nombrosos atractius, tant artístics com naturals.

El Palància abandona la província en passar per Sot de Ferrer, poble de bella estampa amb una pujada al calvari molt característica de la zona.

Castelló invita permanentment a descobrir els seus paratges i experimentar el contacte amb la natura, dos privilegis propis de l'interior de la província. Visitar els seus pobles significa fer un recorregut per la seua història, gaudir de veritables museus naturals, contemplar la bellesa dels seus palaus, casalots, esglésies, muralles i torrasses, amb obres d'art úniques que abasten des de restes arqueológiques íberes i romanes, passant per retaules gòtics, fins arribar al més recent art contemporani, extraordinàriament representat al Museu de Vilafamés.

Un aspecte molt important dels municipis de l'interior de Castelló són les seues festes, que conserven les seues pròpies senyes d'identitat, les quals conformen un altre del seus diveros atractius. Juntament amb les tradicionals festes pròpies de cada localitat existeixen unes altres activitats lúdiques enormement interessants, com ara la Setmana de Música i el Mercat Medieval de Morella, el Cicle Internacional de Concerts Ciutat de Navajas, el Festival Coral de Música Valenciana de Sogorb o la representació del Cisma d'Occident a Sant Mateu.

A més a més, Castelló disposa d'una àmplia xarxa de sendes que permeten el visitant integrar-se amb la natura i l'apropen a llocs on altrament seria impossible accedir. La pràctica de múltiples activitats esportives i d'aventura, com ara: escalada, parapent, descens de barrancs, recorreguts amb cavall, bicicleta de muntanya, espeleologia, orientació, etc., permeten el viatger gaudir de la seua activitat favorita mentre s'endinsa en paratges espectaculars on boscos espessos, paisatges mediterranis i agrestes muntanyes mostren tota la seua esplendor i on es poden trobar magnífiques fonts d'aigua fresca on satisfer la set.

Tot este extens bagatge és adobat amb una gastronomia excepcional, rica i variada, pròpia de la terra i elaborada amb productes naturals.

Les terres de l'interior castellonenc són terres molt diverses; amb atractius més que suficients per anar conéixent-les de manera tranquil·la. En elles podem contemplar, tant els grans atractius naturals que ofereixen, com els nombrosos municipis dels quals no se n'ha parlat en esta presentació i on el viatger descobrirà un gran llegat cultural junt amb els usos i costums que sobreviuen al pas del temps i fan d'estes terres un lloc idoni per fer unes vacances diferents en contacte amb el món rural, sovint intacte.