Navajas

Navajas

Navajas

Navajas

Navajas

Navajas

Les restes arqueològiques més antigues trobades a Navajas es remunten al calcolític i al principi de l'edat de bronze. Prop del casc urbà hi ha restes romanes que corresponen a una vila. La població actual se situa sobre el que va ser una aljama àrab reconquerida a l'època cristiana, el símbol unitari de la qual és un om plantat el 1636 per Roc Pastor. La torre d'origen àrab situada a la part alta de Navajas és un clar exponent de la importància que va tindre este pas entre l'interior i la costa utilitzat des de fa molt de temps. Esta privilegiada situació i el seu bon clima van afavorir, en èpoques més recents (des del segle XIX), l'afluència de visitants des de València, els quals van establir ací el seu lloc per estiuejar, una tradició que es manté hui dia.

Medi Social

La seua activitat econòmica principal se centra en el sector dels serveis. La primordial font d'ingressos és el turisme, ja que esta població és considerada com a pionera del turisme rural a la Comuntat Valenciana i des de fa més de 200 anys són freqüents les visites. Altres activitats econòmiques són: la construcció i l'agricultura.

Recorregut urbà

L'om de la plaça, plantat el 1636, la torre àrab del s. XI, les majestuoses vil·les pairals de final del s. XVIII ubicades al llarg del carrer València o l'església parroquial, també del s. XVIII.

Paisatge


A 383 m. sobre el nivell del mar descansa Navajas al marge dret del riu Palància, envoltada i protegida per muntanyes d'escassa alçària, entre les quals s'ha de destacar les Crestas de Rascaña (512 m.) i Altomira, als encontorns de la Serra d'Espadà, que es troba un poc més enllà.

El clima és de tipus mediterrani temperat, caracteritzat per la sequera estival i dos pics de màxima precipitació durant la tardor i la primavera. La temperatura mitjana anual aproximada és de 15ºC.