#

Col·lecció museogràfica de Vilafranca


Villafranca del Cid / Vilafranca

Col·lecció museogràfica de Vilafranca

L'edifici gòtic de l'Ajuntament, construït entre els segles XIII i XIV, ha sigut la seu de l'Ajuntament de la Real Vila de Vilafranca fins a l'any 2001. Aquest any va decidir el trasllat de les oficines municipals a un altre edifici de l'avinguda del Llosar, encara que la corporació municipal segueix utilitzant el saló de sessions amb les mateixes finalitats que fins a aquest moment.

Des de llavors, s'hi ha situat l'Oficina de Turisme de Vilafranca i diverses sales perquè el visitant puga gaudir-ne de cadascuna:

- SALA DE PALEONTOLOGIA “LLUÍS EDO”: està formada per la col·lecció de fòssils cedida per un veí de Vilafranca. L'objectiu d'aquesta sala és acostar al públic el coneixement dels éssers vius que ens han deixat el registre fòssil.

- SALA DE MINERALOGIA: constituïda gràcies també a la donació de Lluís Edo. S'hi mostren diversos minerals i el visitant pot conèixer com s'han format, quines són les característiques que els defineixen i quina utilitat tenen.

- SALA D'EXPOSICIONS: espai multifuncional que permet el muntatge d'exposicions temporals.

- SALÓ DE SESSIONS: és una peça destacada de l'edifici, perquè s'hi segueixen celebrant sessions plenàries i, a més, per la presència del retaule que l'any 1455 l'artista Valentí Montoliu va fer per a la Mare de Déu del Llosar, patrona de Vilafranca.

Cal destacar també altres usos que han tingut algunes de les dependències de la casa consistorial. Els baixos d'aquest edifici, per exemple, de dimensions reduïdes i que antigament servien de golfes, s'han destinat durant molt temps a servir d'acadèmia de la banda municipal de música, actualment la Unió Musical de Vilafranca, fins que s'ha construït la Casa de la Música

Un altre ús d'aquest edifici està relacionat amb les escoles de primer ensenyament elemental. Sembla que Vilafranca va tindre escola de xiquets abans de ser publicada la llei del 9 setembre de 1857, reguladora de l'ensenyament. Així doncs, a finals del segle XIX va instal·lar-se la de pàrvuls. Primer va estar situada en el graner de la Sala de la Vila (que més tard va esdevenir la Secretaria i, hui, Oficina de Turisme). Després va instal·lar-se a la planta baixa de l'edifici conegut com la Llotja. D'altra banda, una de les múltiples ubicacions que va tindre l'escola de xiquetes va ser la coneguda com a Casa de la Mestra, que després de la restauració de l'Ajuntament va passar a formar part de l'edifici.  




Dades

  • Plaza de la Iglesia, 6 / 12150 Villafranca del Cid
  • Telèfon: 964 44 14 32
  • Fax: 964 440 183
  • [email protected]

Horari

Entrada gratuïta.