#

Museu parroquial arxiprestal


Llucena/ Lucena del Cid

Està situat al subsòl del temple, subdividit en una part dedicada a l'art sacre i altra a l'etnologia local.

A la part dedicada a l'art religiós destaca un magnífic retaule del segle XV de 3,8 x 2,6 metres on figura, a la taula central, sant Antoni Abat i, als costats, sant Pere i sant Pau; a la predel·la, el sant Crist de la Pietat, la Mare de Déu, sant Joan, Jaume el Major i el Baptista. La taula superior està dedicada a la Mare de Déu del Rosari. S'atribueix a l'anomenat "mestre del miracle de Colònia".

A més, aquest museu conté valuoses peces d'orfebreria, de les quals oferim una breu ressenya:

-Del barroc primitiu, segons l'opinió de mossèn Millán: una imatge de sant Pere Màrtir, policromada, i un àngel decoratiu, tallades en fusta. Pareix que són, per tant, lleugerament anteriors a la construcció de l'actual temple.

- Del segle XV, escola florentina i, seguint l'opinió de l'acadèmic anteriorment citat, hi conservem un relleu llaurat en alabastre, amb traces d'haver-hi estat policromat, que representa a la Mare de Déu amb el xiquet.

Hi ha, a més, crismeres, reliquiaris, plats i creus entre altres objectes de valor incalculable.

A la part etnogràfica trobem tota una sèrie de útils de cultius i d'altres professions artesanals, així com paraments i útils domèstics.


Dades


Horari

DIUMENGES I FESTIUS DE 12.00 A 13.30 HORES.


Més informació

ACCESSOS.
La manera d’accedir al Museu Parroquial és, si es té com a punt de referència l’entrada a la població, avançar per l’avinguda Castelló, seguir per l’avinguda Fernando Leon i, seguidament, pel carrer Cavallers. Seguidament, arribem a la plaça Espanya, situada en el mateix centre de la població; a aquesta plaça s’accedeix també per la carretera de Terol i la carretera de Xodos, des del carrer sant Antoni.

UBICACIÓ.
Està ubicat en la plaça Espanya, al costat de les porxades i del campanar, a l’interior de l’església arxiprestal de l’Assumpció, el lloc més cèntric de la població i punt de trobada de la majoria de carrers que hi ha al municipi.