# # # # # #

Cingle del Mas d'En Josep


Tírig

Situat en un cingle denominat el barranc de Valltorta, a 340 m d'altura i de difícil accés. Als dos abrics observem diverses escenes de caça, on destaca una imatge arquetípica d'un caçador corrent amb les cames completament obertes i el cos estilitzat al costat d'un senglar ferit per les fletxes. Als grups i escenes es veuen exemplars de la fauna autòctona en diverses posicions i amb acabats en alguns casos detallistes, i alguns altres més toscs. En altra escena es distingeixen cérvols escapant ràpidament dels caçadors que els aguaiten. És curiosa l'escena d'un recol·lector enfilant-se a un arbre o corda amb una bossa a l'esquena. Així mateix, destaca la figura d'un gos i també la d'un genet, fet que ens parla de l'evolució de la societat que pinta aquestes figures.
Són importants els adornaments que porten les figures humanes representades de manera detallista com són els capells, plomes, bosses, cintes i altres adornaments. També s'observen alguns elements esquemàtics. Són pintures conegudes ja des de 1917, encara que són d'estudi recent. El bon estat de conservació fa que puguem admirar estes pintures d'un període d'esplendor dels artistes prehistòrics de Valltorta, així com l'habilitat i la qualitat de les composicions.

A la població de Tírig es troba el Museu de la Valltorta. Tígir és el lloc de naixement del gran pintor castellonenc Gabriel Puig Roda. En un paisatge marcat pels olivers i els ametlers, el barranc de la Valltorta té una importància capital en la configuració de la història d'aquesta localitat de l'Alt Maestrat situada en el vall interior, entre la costa i l'interior agrest.
Al nucli urbà de cases pintoresques, l'església parroquial del Pilar del segle XVIII és el principal monument. Compta amb interessants llenços del segle XVIII. Al terme municipal trobem diversos exemples de "pedra en sec", l'ermita de Santa Bàrbara, els abrics amb pintures rupestres i el museu mencionat anteriorment. Les festes més importants de la localitat són les de Santa Bàrbara en desembre, Santa Quitèria en maig i Sant Jaume en juliol.


Dades

  • Mas d’En Josep
  • Telèfon: 964 336 010
  • Fax:
  • http://www.museudelavalltorta.gva.es
  • [email protected]