# # # # # #

Abric de la Saltadora


Les Coves de Vinromà

Notable conjunt de difícil accés. El nom prové de les pluges torrencials que "salten" al barranc des del cim de la paret. A la base trobem 26 cavitats amb un conjunt de pintures de temàtiques molt variades i més de 300 figures. Cabres molt realistes en escenes de caça, arquers corrent amb les cames obertes, animals ferits, mascles cabrums que deixen el rastre d'empremtes, cérvols que salten sobre arquers a punt de disparar, un personatge on s'aprecia clarament la seua melena, la barba i el nas. Es tracta d'una mostra de la excel·lència i qualitat del conjunt de pintures de Valltorta, així com de la varietat d'estils i tècniques.
L'adaptació de les pintures a la roca s'observa clarament amb un grup de 3 cabres que corren en sentit ascendent aprofitant un sortint de la paret. Resulten singulars les escenes de personatges ferits per fletxes, així com les escenes de cerimònies. Els pigments utilitzats van del roig al negre, passant pel castany. Les grandàries també varien des de xicotetes figures humanes fins a 4 grans cérvols pintats amb la tècnica de tinta plana i el llistat. Descobertes l'any 1917.

Poques són les restes que queden de l'antiga fortalesa musulmana que més tard pertanyeria a l'Orde de Calatrava i a l'Orde de Montesa. La població també va tindre muralles de les quals queda la porta del "Portalet". Dos esglésies, l'antiga dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats dels segles XV i XVI i la parroquial de l'Assumpció del segle XVIII, el calvari del segle XVIII i diverses casalots conformen un notable centre antic.
Dins de la població trobem l'interessant museu del Morter, col·lecció privada i única en el mon de morters, morters de metall, etc., de totes les èpoques i cultures en un intent d'il·lustrar aquelles facetes quotidianes de l'ús d'aquests recipients, la similitud que té amb el molí, el morter industrial, el de farmàcia, el culinari, o bé com a joguet o objecte decoratiu, sempre decorat amb objectes de l'època.


Dades

  • Museu de la Valltorta / 12179 Tirig
  • Telèfon: 964 336 010
  • Fax:
  • http://www.museudelavalltorta.gva.es
  • [email protected]