# # # # # #

Morella la Vella


Morella

L'any 1917, un important conjunt de pintures rupestres és descobert a les anomenades galeria Alta de la Masia, galeria del Roure, actualment visitables, així com a la "covatxa" del Barranquet i la Vinya. Als anys 80, s'uneixen a aquests conjunts els de la coveta de la Cornisa i de la galeria de la Partició.

Són pintures de caràcter realista, encara que de grandària més xicoteta que les que podem veure al barranc de Valltorta. Representen escenes de caça i d'activitat guerrera entre diverses tribus, i les armes que s'hi representen són arcs i fletxes. Les marques de petjades que suggereixen una persecució o l'esforç que fa l'arquer per tensar l'arc posen de manifest el realisme d'aquestes pintures.

L'animal predominant és la cabra i, en menor grau, el cérvol. A la galeria del Roure destaca la lluita, on les fletxes clavades als guerrers, el moviment i la composició fa que siga un exemple de les pintures rupestres de l'Art Rupestre Llevantí. El color que hi destaca quasi exclusivament és el roig, producte de la mescla de la pols d'hematies amb greix animal. Hi observem també representacions més esquemàtiques que impliquen una datació posterior.
Galeria Alta: 20 m llarg x 2 alt x 3 ample.


Dades


Més informació

Museu de la Valltorta.
Tel. 964.336.010.
Concertar visita.

Morella la Vella
Art Esquemàtic i Art Pintat Llevantí
Coordenades: N40 38 08.2 W0 03 24.0
Monument Històric-artístic des de 1924
Carretera de Morella a Xiva de Morella, Km. 2.