# # # #

Festes patronals


Les festes patronals o les Festes d’Agost se celebren en honor a la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Roc. Oficialment transcorren entre el 14 i el 23 d'agost. No obstant això, la setmana prèvia ja es programen activitats com per exemple el Concert d'Estiu de la Unió Musical Covarxina, el concert del Cor o el campionat de vòlei platja.

L'esquema de la programació és sempre el mateix: el dia 14 comencen les festes amb el pregó consistent en la desfilada de les carrosses que elaboren els veïns i de diversos grups d'animació. A aquest dia se segueixen els dos dies d'església, el 15 dedicat a la Mare de Déu de l'Assumpció i el 16 a Sant Roc, en els quals es realitzen els actes litúrgics en honor als nostres patrons així com la representació més tradicional del Ball Pla per part del Grup de Danses. Després d'aquests dies, se succeeixen aquells dedicats als actes taurins amb dos dies de Bous de Vila en els quals les vesprades de bous tenen lloc pel carrer i quatre en els quals els festejos taurins es realitzen en la plaça del poble. Tot això es combina amb actes culturals com a diverses exposicions, menjars populars, festes nocturnes i el Ball Pla, sempre present en les nits de les festes patronals.

Finalment, les festes finalitzen amb el Dia per la Joia. Aquest dia és típic que tant menuts com grans córreguen les carreres de la Joia. Tradicionalment, l'últim dia de festes s'anava a menjar al camp amb el grup d'amics i, després de guanyar alguna carrera es disposava de la carn necessària per a realitzar la paella. En aquest acte es realitzen diverses carreres per a tots els públics: des de xiquets menors de 3 anys fins a la tercera edat passant per carreres amb una cullera i un ou en la boca, carreres de sacs i amb carretó entre altres. En aquest acte tan emblemàtic no existeix límit d'edat. Els premis per als guanyadors de cada carrera són un conill i un pollastre per al primer i segon classificat respectivament. Després d'aquestes carreres, el típic és que la gent vaja a menjar en algun lloc fora del poble amb el seu grup d'amics. A la nit es balla el Ball Pla pels carrers del municipi acabant en la plaça d’Espanya on des del balcó de l'Ajuntament les regines i dames de les festes acomiaden els festejos i es dóna principi al castell de focs artificials que marca el final de les festes patronals.

Durant els 9 dies en què transcorren els actes de les festes es fomenta la festa al carrer i a l'aire lliure. En qualsevol carrer es pot veure a la gent sopant fora per a aprofitar les temperatures fresques i agradables de la nit en contrast amb la calor que fa a les vesprades.


Més informació