La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

La Vall d'Uixó

El territori de La Vall d'Uixó ha sigut ocupat per diversos grups humans des de la prehistòria i ha  adoptat diferents formes de poblament segons l'època. Durant els períodes iber, preromà i iberoromà, la població de La Vall va experimentar una considerable expansió, com així ho demostra el conjunt de les restes arqueològiques existents a la Punta d'Orleyl i altres llocs del terme. En temps romà La Vall va ser colonitzada i l'estructura de poblament no es va perdre, ja que dins de l'actual ciutat es troben restes arqueològiques de gran importància, com ara una necròpolis hispanovisigoda dels segles VI i VII d.C. i gran quantitat de vestigis d'època islàmica i cristiana, els quals demostren que la població de la vall es va establir a alqueries menudes prop del riu Belcaire, amb una economia basada en l'agricultura i la ramaderia.

Medi Social


L'activitat econòmica de La Vall d'Uixó presenta una important tradició industrial, sobretot en la indústria del calçat. Hui dia el municipi s'ha desenvolupat extraordinàriament en els sectors urbanístic, industrial i de serveis, com correspon a una ciutat que exerceix com a capital comarcal. L'agricultura, més concretament la citricultura, és un altre pilar de l'economia vallera. La Vall d'Uixó disposa d'una estructura comercial equilibrada especializtada en moda i equipament personal, la marca comercial de la qual és Comerç de Confiança.

Recorregut urbà


L'inici de la ruta turística d'interés lúdic cultural de La Vall d'Uixó presenta en primer lloc  les pintures rupestres ubicades sobre la superfície rocosa de l'interior de les Coves de Sant Josep, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Situat a la plaça dels Ducs de Segorbe es troba el Conjunt d'Aqüeductes de Sant Josep i Alcúdia; ambdós són part del sistema hidràulic que subministrava aigua a la població. En continuar arribem a la torre del Palau Ducal de Benigafull, de mitjan segle XIV i reconstruïda de forma testimonial.

A la plaça de l'Àngel trobem l'església del Sant Àngel, del segle XVII i estil neoclàssic, és una de les dues grans esglésies monumentals i està declarada Bé d'Interés Cultural.

Palau dels marquesos de Vivel construït el segle XX, actualment centre d'activitats culturals i socials.

A continuació, a la plaça de la Mare de Déu de l'Assumpció trobem l'església del mateix nom, la qual va ser construïda el segle XVIII i presenta una bella façana. Hi destaca el seu campanar, restaurat el 1991.

Annexa a la mateixa plaça, hi ha la torre de Benizahat, que es manté en peus a l'interior del casc urbà de la ciutat; la seua construcció data del segle XII.

En donar unes quantes passes més ens situem a la plaça de Sant Vicent, on és l'ermita del mateix nom, construïda al segle XVII sobre les restes d'una antiga mesquita.

Paisatge


La Vall d'Uixó es troba en una vall oberta a la mar, a 7 km. d'esta. Esta situació afavoreix un paisatge mediterrani que combina la proximitat a la mar amb els primers paratges del Parc Natural de la Serra d'Espadà. Es tracta d'un paisatge eminentment agrícola en la seua part baixa, on un bosc verd de tarongers encatifa La Plana, i un paisatge amb muntanyes, que  arriben fins els 700 m. d'alçària, i on predominen tant la  pineda com la surera i la màquia.