#

Torre de Cap i Corb


Declarat Bé d'Interès Cultural - Alcalà de Xivert - Alcossebre

El castell de Xivert tenia un nodrit grup de torres que formaven el que s'ha donat cridar la xarxa d'alerta i guaita del castell. Entre aquestes la més coneguda era la de Cap i Corb.

La seva planta és quadrangular de 9 x 8,50 metres i la seva alçat és de 13 metres. El seu aspecte robust ve reforçat per la fàbrica de cadirat en els quatre angles que conformen les parets de tancament amb un gruix de 2 metres cadascuna.

Consta d'una planta baixa en la qual s'obre la porta original, amb arc de pedra en forma de mig punt; una planta mitjana, amb finestra sobre la vertical de la porta anterior, i una planta superior o coberta en la qual es conserven encara les mènsules de l'antiga corsera que tenia la torre.

L'actual propietari va realitzar obres de rehabilitació per convertir-la en habitable, consistint principalment en adossar a la paret posterior un cos rectangular de dues plantes que arriba als dos terços de l'altura total de l'edifici. Interiorment es comuniquen aquestes plantes amb les corresponents de la torre. També va construir un accés directe a la planta mitjana. Amb aquestes edificacions noves la torre ha perdut pràcticament l'antic port de fortalesa medieval que tenia.


Dades