#

Jaciment ibèric del racó de Rata


d - Vilafamés

És d'un poblat fortificat del segle III-II a. de C., ubicat al cim d'un tossal de 283 metres d'alçària a la vora del barranc d'Els Estrets i que domina el pla de Vilafamés. A simple vista s'hi aprecien restes de torres i de la muralla, de la qual se'n pot percebre un bona part del perímetre. Fins al moment hi ha excavada una superfície de 6,5 x 11 m2. La importància del jaciment radica en l'arquitectura i el bon estat de conservació, on els murs arriben fins als dos metres.

El paisatge que envolta el racó de la Rata està cobert per una vegetació arbustiva espessa, composta principalment de carrasca y margalló. La vessant nord està abancalada fins a arribar al pla. Es tracta d'un poblat de 0,3 hectàrees de superfície, en perfecte estat de conservació i on, des del 1990, es duen a terme excavacions de forma regular. Situat sobre un xicotet sortint del tossal d’en Boch, està rodejat d'una potent muralla reforçada per torrasses de planta quadrada i circular, així com elements disposats en graderia per dificultar-hi l'accés. Hi destaca la torre de planta circular situada al costat de la zona d'accés a l'interior del poblat.

El període d'ocupació correspon a l'ibèric tardà, amb una cronologia centrada en el segle III-I a. de C.

 


Dades


Més informació

S'accedeix des Vilafamés per la carretera a la Barona i passant pel barranc dels Estrets, posteriorment agafarem el primer camí a l'esquerra, després a la dreta seguint el camí fins a dalt del turó, agafarem una senda fins al jaciment.