#

Abric del castell de Vilafamés


Vilafamés

L'abric del castell inclou un dels conjunts de pintura rupestre esquemàtica més interessants de la Comunitat Valenciana. Les pintures estan en una concavitat rocosa xicoteta, orientada a l'oest, al cim de l'actual castell de Vilafamés; presenta unes dimensions de cinc metres de llargària i dos de profunditat. La roca de suport, gres roig, és la mateixa geologia de muntanya on està l'assentament medieval. Les pintures són de color carmí fosc i blanc groguenc, situades totes a la part inferior de la visera de la cova.

Hi ha un total de catorze figures que corresponen a signes i símbols de tipus esquemàtic i abstracte, compostes majoritàriament de traços lineals, de punts i, també, de digitacions. Només hi ha dos figures corresponents a estilitzacions humanes que se situen prop d'una representació d'un peix. El signe més característic és una espiral feta mitjançant un traç gruixut, que dibuixa un espai circular, tangent per la part inferior a una altra figura que es prolonga cap a baix, amb dos puntes, i que ha sigut interpretada com a una representació solar.

Conjunt de signes esquemàtics atribuït a una cronologia del neolític que probablement van arribar al neolític final/bronze.

 


Dades

  • Plaza Ayuntamiento nº 2 / 12192 Vilafamés