# # # # #

Paratge Natural Municipal El Pozo Junco


El Toro

Declarat per Acord del Consell de la Generalitat de data 5 de novembre de 2004, el Paratge Natural Municipal El Pozo Junco, amb una superfície de 7,05 ha, es localitza en el terme municipal del Toro a la província de Castelló.

El Paratge Natural Municipal "El Pozo Junco", molt proper del límit amb la província de Terol, està situat en un altiplà de la serra de Javalambre, a 1.558 metres d'altitud sobre el nivell del mar, flanquejat pels barrancs del "Pou Junco "i" El Toro ". El paisatge «rastrer» del paratge, motivat per un clima d'hiverns freds i forts vents, permet contemplar a l'horitzó les serres de Javalambre i el Toro.

L'espai protegit té una vegetació típica de les zones de muntanya més elevades del centre i est de la península ibèrica en la qual destaca el savinar rastrer, formació predominant al paratge inclòs dins dels boscos mediterranis endèmics de Juniperus spp. i representant un ecosistema d'alt interès en la Comunitat Valenciana. Els anomenats "boscos horitzontals", a més de savina de muntanya (Juniperus sabina), estan formats per exemplars aïllats de savina turífera (Juniperus thurifera), pinassa (Pinus nigra) i ginebres (Juniperus communis) al costat de matoll pulvinular en el qual estan representats un bon nombre d'endemismes vegetals.

La fauna, és la característica de zones de mitja-alta muntanya amb espècies d'aus com la merla roquera (Monticola saxatilis) o, en l'època hivernal, la verderola (Emberiza citrinella) i el pardal de bardissa (Prunella modularis) com les més interessants. En època de pas és habitual observar nombroses espècies d'tord. Topos (Talpa sp), talpons camperols (Microtus arvalis), rates cellardes (Eliomys quercinus) i altres micromamífers representen la base tròfica per a carnívors com la mostela (Mustela nivalis) i la geneta (Genetta genetta). En menor mesura rèptils com el fardatxo (Lacerta lepida), la sargantana cua-llarga (Psammodromus algirus) o la sargantana cendrosa (Psammodromus hispanicus) també entren en la dieta dels depredadors presents al paratge.

Pel que fa al valor cultural citar el "Pou Junco", pou-abeurador utilitzat per abeurar el bestiar que dóna nom al paratge natural municipal i de la partida en què es troba. Tot aquest entorn és molt apreciat per senderistes i cicloturistes que inicien des d'aquest punt nombroses rutes que recorren la serres de Javalambre i el Toro així com la vall del Palància.

Més informació a:

www.agroambient.gva.es