#

Ruta dels Olivers Mil·lenaris


La "Ruta de la Via Augusta i el Mas de la Teuleria" és una de les set rutes singulars que configuren la coneguda ruta de les Oliveres Mil·lenàries de la comarca del Baix Maestrat. Aquesta transcorre pel terme de la Salzadella i pretén oferir una oferta complementària als visitants de les comarques d'interior, que els permeta conèixer el patrimoni, la gastronomia, el territori, la cultura i el patrimoni arquitectònic. Consta de 16 km que poden recórrer-se mentre es practica senderisme o mentre es munta en quad.

Eixim de la Salzadella i agafem el camí de les Gatelleres. El paisatge a ambdós costats del camí està protagonitzat per oliveres, ametlers i cirerers. Després de creuar el barranc de la font d'En Seguer, seguim les indicacions fins a la dreta, on observem també la senyalització blanca i blava de l'itinerari de la Via Augusta. Si continuem pel camí del les Jaqueses, trobem una concentració d'oliveres mil·lenàries i, més endavant, hi hauria de creuar la CV-10 per arribar al barranc del riu Segarra, després de passar unes granges.

Quan el camí deixa d'ascendir, trobem diverses concentracions d'oliveres entre les quals destaquen algunes que són monumentals i estan acompanyades de cirerers. A continuació, la ruta discorre paral·lelament al barranc del Forat i, a partir d'aquest punt, hi ha diverses masies que donen mostra de la importància i de l'activitat intensa que van tenir en el passat, com el Mas de la Teuleria, entre d’altres.

Després de passar prop del Mas de l'Andalús de Dalt i del de Baix, a l'altura del barranc de les Socarrades hi ha una nova concentració d'oliveres mil·lenàries. Si seguim la ruta arribem a l'ermita de Santa Bàrbara i, finalment, a la Salzadella. L'últim tram de la ruta coincideix amb l'itinerari de la Via Augusta, la calçada romana més llarga de la Península Ibèrica.