#

La font dels banys


Montanejos

La font dels banys

D'entre els abundants recursos naturals de la Vila Termal, es pot gaudir d'agradables passeigs per la sendera del riu, de banys a les piscines i de pauses a les fonts naturals. Els espectaculars miradors dels nombrosos racons i talaies fan que la persona es relaxe i perceba com la vida, amb el temps, ha anat perfilant els meravellosos paisatges de Montanejos.

La font dels Banys és un dels principals atractius turístics de la localitat. Es tracta d'una deu amb un cabdal d'uns 6.000 litres per minut que permet que el riu Millars es recupere, en part, de la minva que sofreix riu amunt en la desviació del curs del riu a la presa de Cirat.

L’aigua va ser declarada d'utilitat pública per la Real Ordre del 13 d'octubre de 1863. Per la temperatura constant de l’aigua de 25ºC, té efectes hipotermals i fa possible gaudir del bany tot l'any. A més, té propietats hidrogeoquímiques i biològiques beneficioses per a la salut. Per la composició química (700 mg/l sulfatat-magnesi i bicarbonat mixts) és considerada oligometàl·lica de mitjana mineralització.

La fisiografia del cabdal en aquesta zona ha permés la formació de piscines naturals que suposen una meravellosa àrea de descans que està condicionada amb berenadors i jocs infantils.

Segons la llegenda, el rei musulmà Zeit-Abu-Zeit manà construir uns banys perquè les dones del seu harem estigueren sempre belles i joves.