#

Molí de la Cova


Villores

El molí de la Cova era un molí de farina que es movia per la força de l'aigua, d'ús privat i els principals usuaris n'eren els veïns de Villores i la gent de les masies dels voltants.
El molí de la Cova s'alimentava del corrent d'aigua del riu Bergantes, desviat mitjançant una sénia situada als peus del molí de la Torreta i, per mitjà d'una sèquia, l'aigua arribava fins a la bassa o dins al dipòsit d'aquest molí. Una vegada allí, la força de l'aigua feia girar l'estructura de sénia que, al mateix temps, feia girar la mola (pedra circular que trencava el gra) de l'interior. L'aigua, una vegada utilitzada, era enviada al molí de riu següent emprant una altra sèquia.

El moliner cobrava una "maquila", que era el percentatge de farina que guanyava per cada treball acabat.

Com arribar:

Al molí de la Cova
Passeig agradable per la ribera del riu Bergantes, que condueix fins a l'únic molí d'aigua de Villores: el molí de la Cova. Enclavat a l'abric d'una gran roca i envoltat d'una bellesa natural, el visitant no en pot ignorar el rellotge solar de la façana. Per arribar al molí es pot eixir del poble per l'antic abocador o anar per la carretera CV-119 i seguir el camí de les hortes que hi ha 100 metres abans d'arribar al pont del riu.


Dades

  • 12311 Villores