# # # # #

La Moreria


Les Coves de Vinromà

La Moreria, en l'actualitat propietat de la Fundació Docent Privada de les Coves de Vinromà, és un lloc que impressiona. A prop del centre de la vila, al costat del riu de les Coves, és un lloc que ha enlluernat el món per molts motius, ja que ha sigut bressol històric de moltes de les civilitzacions que han passat per ací. Hi ha pintures rupestres en una de les coves de la muntanya i també restes de construccions morisques, ja que era allà on ells vivien després de la conquesta cristiana, d'ací el nom amb què la coneixem.

Però el que ha estat en la ment dels covarxins és “la història del miracle de les Coves”, que va tenir lloc a la cova de la Campana l’any 1947.

Dies abans de l’1 de desembre de 1947, una xiqueta anomenada Raquel, que tenia aleshores només 8 anys assegurava que la Mare de Déu se li va aparéixer en la cova Campana de la Moreria. Aquest fet es va informar veloçment junt amb la predicció de la xiqueta de que l’1 de desembre, hi hauria un gran esdeveniment: a les tres de la vesprada, el dia es tornaria nit i es produirien miracles.

La societat en temps de postguerra, en temps de por, de fam i pobresa, necessitava de fets similars; així fou com es van traslladar a les Coves, segons molts testimonis, més de 300.000 persones.

Però res no passava, va ser el dia més fred tot l'any, totes les esperances es veren frustrades, encara així va continuar acudint gent mesos més tard.

A prop del lloc del barri morisc encara es poden observar i visitar alguns dels 17 molins hidràulics del municipi, els quals estimularen l'economia de l'època. Encara en queden dempeus, sent alguns del segle XIV, així com part de les seues canonades de recollida d'aigua. Des d'allà comença un camí que ens mostra sis d'eixos gegants hidràulics.

A més ha sigut declarada recentment microrreserva de flora per la Generalitat Valenciana, per la peculiaritat de les dos vessants del riu: Per una banda, el cingle de la Moreria en tractar-se d'un lloc on mai li pega el sol directament és un paratge humit on la flora que el pobla no és la normal en aquestes latituds. Per una altra, en travessar el riu trobem la vegetació típica del clima mediterrani amb plantes aromàtiques i matolls característics d'aquesta zona.