#

Molí de l'Oli


Cervera del Maestre

Antic molí d'oli que es conserva perfectament i que actualment alberga un museu de l'oli complet.
El conjunt arquitectònic del Molí de l'Oli està format per dos edificis, una torre o habitatge agrícola, l'inici del conjunt, i el mateix molí. La torre és de planta quadrangular i consta de tres plantes. A la planta baixa estan l'entrada i els dos aljubs als quals es pot accedir des de l'entresòl. La primera planta disposa d'una sala principal i d'altres dues de dimensions menors. El paviment és ceràmic i data de finals del segle XVI o principis del XVII. La façana consta d'una portada de mig punt amb dovelles de carreuada. A la planta principal hi ha dues finestres simètriques sobre les quals es perceben les restes d'un matacà. La coberta actual és de dos aiguavessos amb teula àrab; les restes de mènsules remeten a una coberta anterior plana. A la part superior es conserva un rellotge de sol i una inscripció amb la data 1726, probablement d'una reforma. El molí consta de dos elements principals, la sala de moles, la qual alberga un molí, i la sala de premses o de ginys, juntament amb les altres secundaries. La sala de premsa és de planta rectangular i està dividida en dos per pilars de maçoneria. En aquesta nau estan les dues premses. La premsa més antiga data de 1606. La nau de molins està dividida en dues parts mitjançant dos arcs rebaixats de carreuada sobre pilars. Altres elements que completen el molí són la sala dels dolls, l'estable, altra dependència utilitzada com a habitatge, i al nord, la sénia. El molí va ser rehabilitat en la segona meitat dels any 80 del segle XX segons el projecte dels arquitectes de Castelló, el Sr. Fernando Zaragoza Beltran i el Sr. Jaime Prior i Llombart.

Parts integrants:

- Habitatge agrícola amb tipologia de torre de matacà, aljubs, xemeneies, escala de caragol, paviments ceràmics i rellotge de sol.

- Molí amb nau de premsa amb tots els mecanismes i inscripció de 1606, nau de molins, caseta de volta, sala dels dolls, altres dependències, sénia i pou, i inscripció de 1755 a la façana.

- Espai que articulen aquests elements. (Basat en l'Informe del Servei del Patrimoni i en el fullet Guia Breu del Molí de l'Oli).

 

 


Dades


Més informació

Along the road that leads to Cálig, some 2 km from the town. An appointment with the Town Hall is required to see it.