# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R09 - Peñíscola


  • Distància (Km): 155.90
  • Desnivell (m): 2078
  • Tipus: Expert


Vídeos


Població

Peníscola és un dels municipis amb més atractiu de la nostra província: tant per les platges com pel patrimoni històric, liderat pel castell de Peníscola, llar del Papa Luna en el segle XV fins que allí va caure en desgràcia Benet XIII durant les disputes dins de l'Església. Aquest castell que va ser construït en el segle XIII, després de la Reconquesta, i ha sigut territori en guerra en innombrables ocasions al llarg de la història, recentment durant les Guerres Carlistes i la Guerra Secessió. Parlem d'un dels monuments més vists d'Espanya, amb més de 300.000 visites a l'any. El Pala Luna va fer que el castell i Peníscola fora un dels punts de referència fonamentals per l'Europa del segle XV, que viuria durant els conflictes religiosos el començament de l'eixida de l'Antic Règim Abans del segle XV, Peníscola ja havia sigut fonamental per la seua situació portuària privilegiada en les èpoques gregues, romanes i àrabs: abans de ser rebatejada com Peníscola, el municipi va ser conegut com a "Tyriche", en temps dels fenicis, i com a "Tarik", en temps de territori àrab. De fet, la mar és un altre dels atractius de Peníscola, coneguda en algunes referències turístiques com a "la Ciutat en la Mar", i compta amb un Museu de la Mar que et permetrà conèixer més sobre el seu valor.

A més de la silueta de ciutat medieval, amb una muralla envoltant-la i un castell a la part alta que presideix la composició urbanística, l'arquitectura típica del Mediterrani en el casc històric (cases baixes, de tons blancs) atorguen a la ciutat una aroma que ha seduït tant a turistes com a equips de rodatge de superproduccions; l'última, Juego de Tronos, l'any 2016.

A més del patrimoni monumental, les platges, la proximitat amb la serra d'Irta i l'oferta gastronòmica multipliquen la població de 7000 habitants per 10 durant els mesos de temporada alta. Si prefereixes evitar aglomeracions, visita Peníscola fora de temporada. En canvi, a l'estiu podràs visitar algunes de les cales, com ara la cala del Moro o la cala Argilaga. I si tens ganes d'allunyar-te un poc més del municipi, al paratge natural de la serra d'Irta trobaràs platges i zones boscoses on perdre't i descansar una vegada hages completat la teua ruta.

La oferta gastronòmica de Peníscola es enorme si atenem al potencial turístic. Els preus, especialment en temporada alta, també són un poc cars, però és possible trobar-hi ofertes per a tots els públics. Si voleu provar un arròs econòmic, l'Arrosseria Polo Sud (Av. Papa Luna 115) és una bona opció. Si aposteu per una carta més àmplia, podeu trobar el Restaurant Tío Pepe (Av. Espanya, 32), un dels més coneguts de Peníscola. Si preferiu menjar unes tapes ràpides, podeu provar la Taperia la Cocina de Ana (C/ Major, 44).

Si vols passar el cap de setmana fora, Peníscola és una destinació turística de luxe. Si hi busques un allotjament amb tot els extres, trobaràs ofertes, com ara l'Hotel RH Portocristo, o el Peñíscola Plaza Suites, que t'ofereixen un servei de màxima qualitat. Si busques un preu un poc més econòmic, a Casa Juanita o a l'Hotel Mare Nostrum trobaràs habitacions des d'on conèixer un dels municipis més seductors de la nostra província en format low cost.


Punts d'interès de la població

- Castell de Peníscola: un dels punts de referència fonamentals per l'Europa del segle XV, que viuria durant els conflictes religiosos el començament de l'eixida de l'Antic Règim
- El portal de Sant Pere o del Papa Luna: mostra en la part central el blasó en pedra de Pero de Luna. Era l'accés a la fortalesa des de la mar.
- El parc natural de la serra d'Irta: reserva de fauna i flora. Allí podrem trobar l'ermita de Sant Antoni, la torre Badum o el mas del Senyor.


Ruta

Una etapa de mitja muntanya de les que ja podria passar factura a la categoria Sub23 o a professionals. Sense ports grans, però amb més de 150 quilòmetres i 2000 metres de desnivell acumulat, estaràs llest per a una eixida pròpia dels grans cicloturistes? Ix de Peníscola cap a Benicarló per l'eixida nord del municipi. Una vegada allí, agafa la CV135 per devorar Càlig, Cervera del Maestrat i Tírig. Ara eixirem del Baix Maestrat i ens endinsarem en l'Alt, la zona interior de la província, amb terrenys abruptes, en pendent i sinuosos. Una vegada hem deixat arrere el clima marí, rodejarem el Barranc de la Valltorta i arribarem a Albocàsser, ja en el quilòmetre 56. Ara comença el tram més dur: 30 quilòmetres de terreny de mitja muntanya per la CV15. L'accés a Benassal tindrà alguns pendents del 7% que et poden donar problemes si has afrontat aquest tram amb massa generositat. Des de Benassal a Culla tindràs 9 quilòmetres amb algun fals pla, però amb trams constants al 6% de desnivell. Una vegada a Culla, deixa't caure cap a Albocàsser i a les coves de Vinromá, un tram de més de 20 quilòmetres de descens que se't passaran volant sense quasi pedalejar. Quan arribes els coves et trobaràs amb dues noves zones de pujades d'un parell de quilòmetres cadascuna, al 5% de pendent, que a hores d'ara semblaran molt més dures. Supera-les amb força i ja tindràs als teus peus Alcalà de Xivert i la serra d'Irta, un paisatge esplèndid i un terreny favorable per arribar primer a Santa Magdalena i després a Peníscola. Fet: eres un ciclista tot terreny.


Punts d'interès de la ruta

- Benicarló (Km 8): un dels municipis més rellevants del Baix Maestrat amb casc històric renaixentista.
- Càlig (Km 16): municipi que limita amb la comarca dels Ports, amb la torre com a principal atractiu:
- Cervera del Maestre (Km 26): pots visitar el Museu de l'Oli en el centre de la zona d'oliveres.
- Sant Mateu (Km 35): veure descripció
- Tírig (Km 35): veure descripció
- Albocàsser (Km 57 i 103): Zona d'ametlers, esglésies gòtiques del segle XV i carns a la brasa.
- Benassal (Km 71): veure descripció
- Font d’en Segures (Km 75): veure descripció Benassal
- Culla (Km): Un altre municipi amb aroma medieval, amb masies als afores construïdes en els segles XV i XVI (com torre Amador) i la Carrasca Monumental com a principals atractius. Després de l'esforç de l'ascens al municipi, el Restaurant la Carrasca pot ser una bona opció per descansar i menjar alguna cosa.
- Torre d'en Besora (Km 95): Municipi de menys de 200 habitants, però amb un castell en ruïnes del segle XVI que recorda la importància estratègica d'aquesta zona en segles passats.
- Els coves de Vinromá (Km 117): municipi de menys de 2000 habitants dedicat fonamentalment a les olives i als ametlers, que limita amb el barranc de la Valltorta.
- Alcalà de Xivert (Km 133): veure descripció Alcossebre
- Santa Magdalena de Polpís (Km 142): encara conserva un castell d'origen àrab i una església d'origen neoclàssic que atorga nom a la localitat.


Gastronomia

Arrosseria Polo Sur (Av. Papa Luna, 115): per tastar totes les seues especialitats en arrossos amb vistes a la mar.
Restaurant Tío Pepe (Av. Espanya, 32): una carta molt variada en la que destaquen els arrossos i el polp.
Taperia la Cocina de Ana (C/ Mayor, 44): tapes i plats boníssims a molt bon preu.


Allotjament

Hotel RH Portocristo (Avinguda del Papa Luna, 2): serveis de màxima qualitat en un entorn idíl·lic.
Peñíscola Plaza Suites (Avinguda Papa Luna, 156): un quatre estrelles en plena costa dels Tarongers. Allotjament de luxe.
Casa Juanita (Escuela, 4): ubicada al costat de les muralles de la ciutat vella i del castell. La platja està a 50 metres escassos.
Hotel Mare Nostrum (Molino, 4): Hotel senzill en primera línia de platja.

Descàrregues