# # # # # # # # # # # # # # # # # #

R23 - Borriana


  • Distància (Km): 114.20
  • Desnivell (m): 2325
  • Tipus: Expert


Vídeos


Població

Ens trobem a Borriana, municipi de la comarca de la Plana Baixa amb una ubicació excel·lent, ja que està enfront de la costa de la mar Mediterrània i està envoltat de tarongers. A més de tindre un paratge natural, Borriana compta amb un port pesquer, un esplèndid port esportiu, un club nàutic i una Escola de la Mar que fan d'aquesta ciutat una destinació ideal per al turisme familiar. La platja més important és la de l'Arenal, on cada mes d'agost s'hi organitza el festival Arenal Sound, que dona la benvinguda a milers de persones.
Històricament ha pogut saber-se que va ser l'assentament de diverses civilitzacions que van deixar restes, les quals actualment formen part del Museu Arqueològic Municipal. No obstant això, la ciutat va assolir la plenitud en el segle IX, ja que va esdevenir una plaça àrab de gran rellevància, que va ser anomenada Ciutat Verda. La ciutat va ser conquerida en el segle XIII per Jaume I, i la plaça va passar a formar part de la civilització occidental cristiana. Les muralles de la ciutat, de l'època musulmana, s'hi van conservar intactes fins al segle XVIII, quan l'expansió demogràfica va obligar a derrocar-les. No va ser fins al segle XX quan va rebre el títol de ciutat.
Com a part del patrimoni religiós, et recomanem veure l'església parroquial, la Basílica del Salvador, del segle XIII. Està construïda sota paràmetres gòtics, encara que té elements romànics. En el segle XV hi va ser construït el campanar, i tot junt va passar a ser Monument Històric Artístic Nacional. Visita també una de les poques torres de vigilància que queden en peu, la torre del Mar, a la desembocadura del riu Anna, i molt propera al paratge del Clot de la Mare de Déu. Pots visitar-hi també la torre de la Carabona, del segle XVIII, al costat del camí del Palmerar.

No te'n vages de Borriana sense provar alguns dels plats típics a base d'arròs: la paella, l'arròs marjaler o l'arròs a banda. Pots degustar-los a la Tasca de Ricardo (Escollera de Poniente) al costat del port. En ple centre de Borriana també pots provar la cuina tradicional al Restaurant Mestral (Carrer Major, 9).
Si vols aprofitar el cap de setmana i fer nit a Borriana, et podem recomanar l'Hotel Beatriz (Artur Perucho i Badia, 30), un hotel senzill i a preu molt assequible en el centre de la ciutat. Si prefereixes dormir en primera línia de platja i sentir el mar des de la teua habitació, t'aconsellem Hotel Tere Playa (Camí Ecce Homo, 14D).


Punts d'interès de la població

Església parroquial, basílica del Salvador: data del segle XIII i el campanar, del XV. Va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional.
- Torre del Mar: antiga torre de vigilància a la desembocadura del riu Anna i proper al paratge del Clot de la Mare de Déu.
- Clot de la Mare de Déu: zona humida a la desembocadura del riu Anna, i que compta amb diverses espècies d'aus aquàtiques.
- Torre de Carabona: torre del segle XVIII al costat del camí del Palmerar.


Ruta

A Borriana se't presenta una ruta dura de més de 114 quilòmetres de distància. Els nombrosos ports i el terreny escarpat de la zona la fan una ruta trenca-cames, que requerirà una bona forma física. L'itinerari d'aquesta ruta et portarà des de la platja fins a la serra d'Espadà, que creuaràs tant d'est a oest com de nord a sud.
Iniciem la ruta en el centre de Borriana i seguim per la CV222 fins a Onda. La carretera aquí està quasi al nivell de la mar, però una vegada passes Onda i t'endinses a la serra d'Espadà per la zona est, et trobaràs el primer port, el de Vilamalur. La baixada del port et portarà fins al mateix poble, on t'enfrontaràs al port més dur de la ruta i amb una altura màxima de 832 m. Fins que arribes al Matet pots descansar les cames per carretera de baixada durant 6 quilòmetres. En aquest punt ja hauràs creuat d'est a oest la serra i hauràs pogut gaudir-hi de l'increïble fauna. Ara, vorejant la zona oest, et toca arribar fins al sud del parc natural de la serra d'Espadà. El primer poble que trobaràs serà Algímia d'Almonesir, on podràs recuperar-te per gràcies a la carretera plana i endinsar-te en el cor de la serra per pujar el port d'Eslida. Pendents de fins a un 12% requeriran que t'esforces durant els 5 quilòmetres de pujada, que prompte recuperaràs durant la baixada fins a arribar a Alcúdia de Veo. Passat Aín, per un tram descendent, arribaràs a Eslida i al port d'aquest municipi, que pot presentar-te alguna complicació per la pendent. Ja quasi a l'eixida de la serra pujaràs un altre tram inclinat que et portarà per la carretera que rodeja la zona sud de la serra d'Espadà, la CV230. Des d'aquí fins al final de la ruta aniràs per terreny favorable, passant per la Vall d'Uixó i Nules. Per fi a Borriana de nou ja podràs gaudir del paisatge de platja.


Punts d'interès de la ruta

- Castell d'Onda (Km 17,6): edificació original d'època musulmana del segle X, sobre un assentament romà. Al llarg dels segles ha passat per diverses reconstruccions que ja no permeten pràcticament observar l'estructura original. Va arribar a ser conegut com el castell de les 300 torres per la seua grandesa, i per això ha sigut declarat Bé d'Interès Cultural i Conjunt Històric-Artístic. Actualment té a l'interior un museu amb algepseria i guixeria musulmanes.
- Vilamalur (Km 36,2): menys de 70 habitants poblen aquest xicotet municipi de l'Alt Millars. Està situat sobre una muntanya elevada al parc natural de la serra d'Espadà, i per aquest motiu és un terme accidentat i irregular. Encara es conserva en peu el castell i diverses torres de vigilància sobre una elevada muntanya molt propera al poble.
- Algímia d'Almonesir (Km 51,8): municipi enclavat en el vessant occidental de la serra d'Espadà, la qual cosa fa que siga un territori escabrós i de grans altures. A part dels monuments religiosos que s'hi troben, hi ha una gran varietat de llocs naturals d'interès que mereixen ser visitats.
- Castell d'Eslida (Km 72,3): fortalesa medieval datada de l'època musulmana. Corona la imatge del poble, ja que se situa al cim, des d'on pot contemplar-se tot el poble. Actualment hi ha una gran part en ruïnes però s'ha pogut saber que va ser un lloc rellevant a causa de la importància de la Vila.
- La Vall d'Uixó (Km 96,4): situada en una vall a pocs quilòmetres de la costa mediterrània, amb més de 30.000 habitants. El pas de la història i la importància de la ciutat en l'època romana ha deixat nombrosos monuments visitables, com ara el castell, les antigues torres de vigilància, més de set ermites i una església, a més d'un important patrimoni històric situat a les coves de Sant Josep.


Gastronomia

- Tasca de Ricardo (Escollera de Poniente): la especialitat són els arrossos i els mariscos.
- Restaurant Mestral (Carrer Major, 9)


Allotjament

- Hotel Beatriz (Artur Perucho i Badía, 30): hotel senzill i a un preu molt assequible en ple centre de Borriana.
- Hotel Tere Playa (Camí Ecce Homo, 14D). Hotel en primera línia de platja a un preu molt accessible.

Descàrregues