# # # # # # # # # # # #

R21 - Almenara


  • Distància (Km): 60.50
  • Desnivell (m): 850
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

Almenara és un municipi situat entre el pla de la Plana Baixa i la comarca de Vall de Segó, i per aquest motiu es troba en un lloc privilegiat, entre la serra d'Espadà i la costa Mediterrània. El nom "Almenara" va ser atribuït pels àrabs, provinent de "far", ja que feia referència a les tres torres situades al turó del castell, des de les quals s'encenien focs per enviar avisos. Actualment està pràcticament en ruïnes, però en alguns punts de la història va arribar a ser la residència de Jaume I d'Aragó. Pots visitar les restes de la muralla i les dues torres que hi queden, anomenades "de l'Avi" i "de l'Àvia". Però anteriorment als musulmans, el municipi va ser un assentament romà, fet que ha pogut comprovar-se gràcies a les ruïnes visitables al Punt del Cid. El jaciment, enmig del vessant, ha demostrat que a la zona hi havia un temple dedicat a Venus, així com un embarcador a la falda del mont dels Estanys. No obstant això, la identificació d'aquests vestigis és complicada, ja que s'hi han construït fortificacions des de llavors fins a la Guerra Civil.
Després de la reconquesta de Jaume I, els cristians van decidir construir una nova població als peus del castell, la qual cosa va provocar el desenvolupament de l'actual casc urbà. L'any 1521 va tindre lloc la Batalla d'Almenara, que va enfrontar les tropes del Duc de Sogorb amb "els agermanats", que van ser derrotats. Va ser també escenari de les Guerres de la Independència, i després d'haver aconseguit augmentar-hi la població a la fi del segle XVIII, aquesta va decréixer en el XIX a causa de les epidèmies que van assolar la zona.
En el centre del poble trobaràs l'església i el campanar. S'hi van construir en el segle XVIII, i en plena construcció, va trobar-se un pou que data del 1532 i que conserva inscripcions en llatí. Tampoc has de deixar passar una de les meravelles naturals que ens presenta Almenara: la marjal dels Ullals. És paral·lela a la costa mediterrània i actualment ha sigut ocupada quasi per complet pel cultiu de cítrics i per la construcció d'urbanitzacions. No obstant això, és una de les àrees més importants de la Comunitat Valenciana pel que fa a fauna.

Si visites Almenara durant les festes patronals al setembre, podràs tastar les famoses "mandonguilles de festes", però no n'és l'única especialitat, ja que, com en molts altres pobles de la Comunitat Valenciana, hi destaca la paella. Com a postres et recomanem que tastes la "coca tapà" d'ametla. Els restaurants més típics perquè hi proves la gastronomia són Lliri de Mar (Passeig Marítim) que, encara que és més car que d'altres, podràs gaudir-ne dels plats en primera línia de platja. Si eres més aficionat a la carn, has de degustar les carns a la brasa de La Parrilla (Carrer Calamocs, 15), on també podràs provar els arrossos típics valencians. Situat al costat de la muralla, la Cerveceria La Muralla (Carrer Molinos, 38) t'ofereix una carta molt variada amb una cuina més innovadora.
Per allotjar-te a Almenara, et proposem l'apartament Nova Almenara (Autopista de la Mediterrània), des d'on podràs veure la mar per un poc més de 50 € la nit. Si busques un lloc un poc més luxós on poder relaxar-te a peu de platja, t'aconsellem Hotel Els Arenals (Carrer Felisa Longas, 1), a Sagunt, a 6 quilòmetres d'Almenara.


Punts d'interès de la població

Castell d'Almenara: construït per la població àrab en el turó de la muntanya. Actualment s'hi conserven les restes de la muralla i dues torres anomenades "de l'Avi" i "de l'Àvia".
- Jaciment del Punt de Cid: jaciment en el vessant on s'hi conserven ruïnes d'un temple romà.
- Església dels Sants Joans i el campanar: construïda en el segle XVIII i que conserva a l'interior un pou del 1532.
- Marjal dels Ullals: marjal paral·lel a la costa mediterrània que compta amb una fauna considerada una de les més importants de la Comunitat Valenciana.


Ruta

A Almenara t'enfrontes a una ruta de dificultat mitjana amb la que acumularàs un poc més de 800 m de desnivell. Per davant, 60,5 quilòmetres de ruta que et portaran per la part sud de la serra d'Espadà i t'allunyarà de la mar fins a Soneja. Eixim d'Almenara paral·lels a l'autovia del Mediterrani (A-7) en pujada, i encara que aquesta zona empinada continue durant més de 14 quilòmetres, no et suposarà un gran esforç pujar-la gràcies als pendents suaus. Paral·lels a la N225 arribarem a Algar de Palància per terreny favorable, camí que et prepararà per pujar la costera següent, que arriba fins als 110 m de desnivell. Seguint la carretera passaràs per Soneja i Assuévar, on hauràs de fer front a dues zones empinades que et prepararan per pujar, ja a l'interior de la serra d'Espadà, el port del Marianet, amb el punt més alt a 434 m d'altitud. Quan corones el port pots respirar tranquil i gaudir del tram de baixada als peus de la serra, que et conduiran de nou a Almenara. Uns 4 quilòmetres abans d'acabar passaràs per Xilxes, a pràcticament al nivell de la mar. La N340, paral·lela a la costa, et deixarà en el centre d'Almenara on hauràs arribat al punt final de la ruta.


Punts d'interès de la ruta

- Antiga torre defensiva d'Algar del Palància (Km 20,5): coneguda com a la "torre àrab", formava part de l'antiga fortificació de l'alqueria musulmana. Ha sigut restaurada en diverses ocasions, i per això avui dia és visitable i es manté en perfectes condicions, amb alguns dels elements originals. Actualment ha esdevingut la casa consistorial i hi ha un bar en la planta baixa.
- Assuévar (Km 34,5): situat al sud-est de la serra d'Espadà, enclavat en un vessant. Tres llocs d'interès que pots visitar a Assuévar és el castell, que encara s'hi manté en peu; l'església parroquial datada del segle XVII; i els forns de mercuri, tota una prova de la tradició minera de la població.
- La Vall d'Uixó (Km 48): situada en una vall a pocs quilòmetres de la costa mediterrània, amb més de 30.000 habitants. El pas de la història i la importància de la ciutat en l'època romana ha deixat nombrosos monuments visitables, com ara el castell, les antigues torres de vigilància, més de set ermites i una església, a més d'un important patrimoni històric situat a les coves de Sant Josep.


Gastronomia

- Lliri de Mar (Passeig Marítim): carta amb preus elevats però amb una ubicació excel·lent en primera línia de platja.
- La Parrilla (Carrer Calamocs, 15): la seua especialitat són les carns a la brasa, però podràs degustar-hi també plats típics valencians.
- Cerveceria La Muralla (Carrer Molinos, 38): situat al costat de la muralla, podràs degustar una cuina més innovadora.


Allotjament

- Apartament Nova Almenara (Autopista de la Mediterrània): per un poc més de 50 € la nit, podràs dormir veient la mar per la finestra.
- Hotel Els Arenals (Carrer Felisa Longas, 1): a Sagunt, a 6 quilòmetres d'Almenara. Hotel luxós en primera línia de platja.

Descàrregues