# # # # # # # # # # # #

R08 - Peñíscola


  • Distància (Km): 13.90
  • Desnivell (m): 141
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

Peníscola és un dels municipis amb més atractiu de la nostra província: tant per les platges com pel patrimoni històric, liderat pel castell de Peníscola, llar del Papa Luna en el segle XV fins que allí va caure en desgràcia Benet XIII durant les disputes dins de l'Església. Aquest castell que va ser construït en el segle XIII, després de la Reconquesta, i ha sigut territori en guerra en innombrables ocasions al llarg de la història, recentment durant les Guerres Carlistes i la Guerra Secessió. Parlem d'un dels monuments més vists d'Espanya, amb més de 300.000 visites a l'any. El Papa Luna va fer que el castell i Peníscola fora un dels punts de referència fonamentals per l'Europa del segle XV, que viuria durant els conflictes religiosos el començament de l'eixida de l'Antic Règim Abans del segle XV, Peníscola ja havia sigut fonamental per la seua situació portuària privilegiada en les èpoques gregues, romanes i àrabs: abans de ser rebatejada com Peníscola, el municipi va ser conegut com a "Tyriche", en temps dels fenicis, i com a "Tarik", en temps de territori àrab. De fet, la mar és un altre dels atractius de Peníscola, coneguda en algunes referències turístiques com a "la Ciutat en la Mar", i compta amb un Museu de la Mar que et permetrà conèixer més sobre el seu valor.

A més de la silueta de ciutat medieval, amb una muralla envoltant-la i un castell a la part alta que presideix la composició urbanística, l'arquitectura típica del Mediterrani en el casc històric (cases baixes, de tons blancs) atorguen a la ciutat una aroma que ha seduït tant a turistes com a equips de rodatge de superproduccions; l'última, Juego de Tronos, l'any 2016.

A més del patrimoni monumental, les platges, la proximitat amb la serra d'Irta i l'oferta gastronòmica multipliquen la població de 7000 habitants per 10 durant els mesos de temporada alta. Si prefereixes evitar aglomeracions, visita Peníscola fora de temporada. En canvi, a l'estiu podràs visitar algunes de les cales, com ara la cala del Moro o la cala Argilaga. I si tens ganes d'allunyar-te un poc més del municipi, al paratge natural de la serra d'Irta trobaràs platges i zones boscoses on perdre't i descansar una vegada hages completat la teua ruta.

La oferta gastronòmica de Peníscola es enorme si atenem al potencial turístic. Els preus, especialment en temporada alta, també són un poc cars, però és possible trobar-hi ofertes per a tots els públics. Si voleu provar un arròs econòmic, l'Arrosseria Polo Sud (Av. Papa Luna 115) és una bona opció. Si aposteu per una carta més àmplia, podeu trobar el Restaurant Tío Pepe (Av. Espanya, 32), un dels més coneguts de Peníscola. Si preferiu menjar unes tapes ràpides, podeu provar la Taperia la Cocina de Ana (C/ Major, 44).

Si vols passar el cap de setmana fora, Peníscola és una destinació turística de luxe. Si hi busques un allotjament amb tot els extres, trobaràs ofertes, com ara l'Hotel RH Portocristo, o el Peñíscola Plaza Suites, que t'ofereixen un servei de màxima qualitat. Si busques un preu un poc més econòmic, a Casa Juanita o a l'Hotel Mare Nostrum trobaràs habitacions des d'on conèixer un dels municipis més seductors de la nostra província en format low cost.


Punts d'interès de la població

- Castell de Peníscola: un dels punts de referència fonamentals per l'Europa del segle XV, que viuria durant els conflictes religiosos el començament de l'eixida de l'Antic Règim
- El portal de Sant Pere o del Papa Luna: mostra en la part central el blasó en pedra de Pero de Luna. Era l'accés a la fortalesa des de la mar.
- El parc natural de la serra d'Irta: reserva de fauna i flora. Allí podrem trobar l'ermita de Sant Antoni, la torre Badum o el mas del Senyor.


Ruta

La ruta és còmoda, un quilometratge breu sense cap pendent destacable, accessible per a qualsevol cicloturista. El traçat que et proposem et permetrà conèixer les platges de Peníscola, tant la zona més turística propera a la localitat com, baixant cap al sud pel Camí de Pobre, una zona de cales verges on relaxar-nos. Per començar recorrem l'Avinguda del Papa Luna, un passeig marítim on travessarem la zona més urbanitzada de Peníscola: zona d'apartaments, de bars i de xiringuitos. Després de tres quilòmetres, tornarem a dirigir-nos cap al castell del Papa Luna, vorejant la marjal de Peníscola, una zona humida (reduïda per la urbanització), però que encara ofereix una bona imatge de la natura mediterrània. Després de tornar al centre de la localitat (amb molt tràfic a l'estiu), agafem el camí del Pebret per a continuar coneixent la costa peniscolana, com ara la cala del Volant o la cala del Moro. Si pedalegem un poc més, donarem la volta i tornarem als antics dominis de Benet XIII.


Gastronomia

Arrosseria Polo Sur (Av. Papa Luna, 115): per tastar totes les seues especialitats en arrossos amb vistes a la mar.
Restaurant Tío Pepe (Av. Espanya, 32): una carta molt variada en la que destaquen els arrossos i el polp.
Taperia la Cocina de Ana (C/ Mayor, 44): tapes i plats boníssims a molt bon preu.


Allotjament

Hotel RH Portocristo (Avinguda del Papa Luna, 2): serveis de màxima qualitat en un entorn idíl·lic.
Peñíscola Plaza Suites (Avinguda Papa Luna, 156): un quatre estrelles en plena costa dels Tarongers. Allotjament de luxe.
Casa Juanita (Escuela, 4): ubicada al costat de les muralles de la ciutat vella i del castell. La platja està a 50 metres escassos.
Hotel Mare Nostrum (Molino, 4): Hotel senzill en primera línia de platja.

Descàrregues