# # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R06 - Sant Mateu


  • Distància (Km): 76.40
  • Desnivell (m): 845
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

L'emperador August va acabar l'any 2 aC la via Augusta, la carretera més important d'Hispània, la península ibèrica en temps de l'Imperi Romà. La via Augusta unia els Pirineus amb el port de Cadis, amb nombrosos punts de descans. Entre aquestes parades hi destacava Sant Mateu, com a punt de descans entre els ports de València i de Barcelona. Sant Mateu sembla que va ser una de les localitats de la nostra província en l'època romana, i també en la Reconquesta, en ser nomenada seu de l'Ordre Templària de la Montesa. Aquesta història ens obliga a aprofitar el nostre cap de setmana cicloturista per visitar l'església de Sant Pere, del segle XIII i arquitectura romànica; el tram de l'antiga muralla conservat al carrer Jueus; la font de l'Àngel a la Plaça Major, del segle XIV; o el palau dels Villores, del segle XVI.
 Encara que la millor part és dedicar unes hores a recórrer amb calma tot el municipi i traslladar-se a una arquitectura d'altres segles: l'estil renaixentista del palau dels Villores, el gòtic de la casa dels Borrull i el romànic de l'església de Sant Pere destaquen en un municipi que és un llibre d'història a l'aire lliure: tot el poble està declarat Bé d'Interès Cultural.
Sant Mateu és un municipi amb molt de turisme, el qual ve acompanyat d'una oferta gastronòmica bastant àmplia. El plat típic de la zones és "l'olleta de capellà", un guisat elaborat amb productes de la zona. El conill de la zona acompanyat amb algun vi de l'Alt Maestrat també és una bona opció per conèixer la idiosincràsia de Sant Mateu. El Restaurant Farga (Ermita de la Mare de Déu dels Àngels), el Restaurant el Portal (Carrer de la Fira), o qualsevol dels restaurants de la Plaça Major, com ara el Ka Nostra, seran una bona opció per menjar plats típics de Sant Mateu.
Què prefereixes per passar la nit en aquest municipi: hotel o casa rural? Sant Mateu ja té la dimensió suficient com per oferir-te diverses possibilitats per passar la nit. Al mateix municipi tens tant cases rurals com Turismaestrat, la Casa Rural Font de Morella (de preus accessibles), o la Casa Rural Les Caixes (d'una grandària major, òptim para xicotets viatges familiars). Si prefereixes un hotel: l'hotel la Montesa o la Perdi poden satisfer les teues necessitats.


Punts d'interès de la població

- Església de Sant Pere: del segle XIII i arquitectura romànica; el tram de l'antiga muralla conservat al carrer Jueus
- Palau del Marquès de Villores. Conegut popularment com “el Sindicat”. L'estructura és d'un palau gòtic del segle XIV.
- Palau Borrull. Va pertànyer a la noble família dels Borrull. Des de 1883 s'hi va instal·lar l'Audiència d'Assumptes Criminals del Partit Judicial de Sant Mateu. Data del segle XV.


Ruta

Eixida ja moderadament exigent, quasi 80 quilòmetres per la zona del Baix i l'Alt Maestrat amb bastants metres de desnivell acumulat. Si ja has començat a agafar ritme, et servirà per a veure fins on arribes. Eixim de Sant Mateu cap a Xert per una CV132 que, sense grans pendents, sí ens suposarà el desnivell suficient per impedir-nos rodar amb comoditat. Des de Xert prenem la N232 fins al desviament amb la CV138, direcció a Catí, sense pràcticament cap metre de pendent 0 ni de descens. A l'eixida de Catí trobaràs una zona de pujades ben complicada de 2 quilòmetres. Una vegada la superes, ja podràs gaudir de carretera còmoda i de descens en direcció a Albocàsser. Per la CV129 i amb pràcticament tot el tram de descens et retrobaràs amb la CV10, per on giraràs amb la intenció de dirigir-te de nou a Sant Mateu, per una zona de masies amb alguns trams exigents. L'accés al poble estarà precedit per una zona de pujades d'1 quilòmetre al 9%, on les teues cames faran l'últim esforç per hui.


Punts d'interès de la ruta

- Xert (Km 6). Localitat de menys de 1000 habitants amb una portalada eclesiàstica del segle XIII a l'ermita de Sant Marc de la Barcella.
- Catí (Km 23). Poble a més de 1000 metres d'altitud, amb una arquitectura gòtica del segle XV com ara l'església de Sant Pere de Verona, o la Casa de la Vila.
- Albocàsser (Km 46). Zona d'ametlers, esglésies gòtiques del segle XV i carns a la brasa. Pot ser una bona opció per menjar si fas coincidir la teua eixida en aquest horari: el Mesón Pele o el Restaurant el Molí segur que t'ajuden a recuperar forces per tornar a Sant Mateu.


Gastronomia

Restaurant Farga (Ermita de la Mare de Déu dels Àngels):
Restaurant el Portal (Carrer de la Fira, 119): menjar casolà a un preu assequible.
Ka Nostra (Plaça Major, 21): en ple centre del poble, ideal per menjar unes tapes o uns entrepans exquisits a molt bon preu.


Allotjament

Turimaestrat (Historiador Betí, 39): un hotel rural molt acollidor en el casc urbà de Sant Mateu.
Casa Rural Font de Morella (Tápias, 11): agradable casa rural situada en el poble.
Casa Rural Les Caixes (carrer Bonaire, 16): casa rural restaurada de la època medieval en ple casc històric.

Descàrregues