# # # # # # # # # # # # # # # #

R05 - Tírig


  • Distància (Km): 31.50
  • Desnivell (m): 333
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

Fa aproximadament 10.000 anys, els antics pobladors de les nostres comarques, bastant allunyats de nosaltres temporalment, en l'època mesozoica, segons els temps geològics, van trobar a les pintures en les parets una bona forma d'autoconsciència, de deixar un llegat per als altres i per als temps futurs. Malgrat que encara no hi ha proves concloents sobre els motius pels quals van desenvolupar-se les pintures rupestres, passar un cap de setmana amb la bici per la zona de Tírig (Alt Maestrat) pot ser, sense cap dubte, una bona ocasió per conèixer un dels enclavaments de pintures rupestres més importants d'Espanya: el barranc de la Valltorta. Aquest és el principal atractiu d'aquesta població, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, que compta amb un museu que et permetrà aproximar-te als antecessors de la nostra civilització. D'altra banda, Tírig és un dels municipis que més ha sofrit la despoblació en les últimes dècades. La baixa densitat el presenta com una gran opció per desconnectar de la metròpoli. A més, Tírig també té un origen medieval, fet que li atorga encara més punts d'interès, com ara l'església de la Verge del Pilar, l'ermita de Santa Bàrbara, o les restes del Castell de Tírig.
Al desembre s'hi celebra una romeria a l'ermita on té lloc una missa a la santa i es reparteixen els típics "panets de Santa Bàrbara". Si a més d'aquest pa típic vols provar uns altres plats tradicionals, com ara "l'olla amb cigrons i cardets" o "el conill en graella al forn", et recomanem alguns restaurants, com ara: Restaurant el Prigo, a 13 quilòmetres escassos de Tírig (Carrer Santa Anna, 33. Catí), con una carta àmplia i variada. Un poc més a prop del municipi pots provar els plats més tradicionals a Mesón Pele (Plaça de la Font, 1. Albocàsser).
Per passar la nit a Tírig i desconnectar de la ciutat en aquest tranquil poble, pots allotjar-te en la Casa Rural la Valltorta (Carrer Raval de Vinaròs, 35) si fas el viatge amb amics o amb la família. Si vols un allotjament un poc més íntim, senzill i barat, et proposem que faces nit en Villa San Angels B&B (Av. de la Mare de Déu dels Àngels, 76)


Punts d'interès de la població

Església de la Verge del Pilar. Edifici d'interès arquitectònic.
Ermita de Santa Bàrbara: està als afores del poble, a uns quatre quilòmetres, al paratge conegut com a "Ca Redo"
Castell i muralles de Tírig: construïts en el segle XIII, encara que actualment no en queda res en peu. Pels carrers del poble si que queden algunes restes de la muralla.


Ruta

Una ruta còmoda, per habituar-te a rodar per carretera sense gaire dificultats, o per sumar quilòmetres còmodes de pretemporada per traçats nous. Eixim de Tírig cap a Sant Mateu per la CV130, deixant arrere la Valltorta i descendint cap a la plana de Sant Mateu. Una vegada a Sant Mateu, prenem la CV10 en direcció a la Salzadella per un tram de carretera també favorable fins a completar 20 quilòmetres a Mas d'en Rieres. Des d'ací ja sí que ens tocarà recuperar tots els metres baixats. Des del Mas d'en Rieres fins a Tírig, la carretera planteja algunes dificultats, sobretot per als novells en el cicloturisme: encara que hi ha una pendent mitjana suau, tenim quasi 7 quilòmetres de pujada constant amb alguna rampa desagradable. Això sí, la companyia del barranc de la Valltorta a l'esquerra i alguns camps d'oliveres i ametlers a la dreta faran més amè el nostre esforç final, a peu entre el nostre dia a dia i el dels nostres ancestres.


Punts d'interès de la ruta

Sant Mateu (Km 10). Veure descripció de Sant Mateu.
Mas d'en Rieres (Km 22). Masia disponible per a hostalatge en un antic nucli de població rural.
Barranc de la Valltorta (Km 22-25). Braços de muntanya que separen els termes municipals de Tírig, Benassal i Albocàsser, i que compten amb un dels enclavaments de pintures rupestres més importants d'Espanya.


Gastronomia

Restaurant el Prigo (Carrer Santa Anna, 33. Catí): situat a Catí, a 13 quilòmetres escassos.
Mesón Pele (Plaça de la Font, 1. Albocàsser): a 9 quilòmetres de Tírig podràs tastar els plats més tradicionals a un preu assequible.


Allotjament

Casa Rural la Valltorta (Carrer Arrabal de Vinaròs, 35): ideal per a allotjaments en grup.
Villa San Angels B&B (Av. de la Mare de Déu dels Àngels, 76): allotjament més assequible en el centre de Tírig.

Descàrregues