# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R14 - Onda


  • Distància (Km): 103.70
  • Desnivell (m): 2158
  • Tipus: Expert


Vídeos


Població

Onda és un dels termes municipals de Castelló, situat entre la serra d'Espadà i la Plana, comarca a la qual pertany, que s'estén fins a la costa. D'aquesta manera, Onda és un punt estratègic que justifica la importància que ha tingut al llarg de la història.

Aquesta localitat ofereix als visitants una història mil·lenària que podem corroborar gràcies a les troballes que s'hi han descobert i que daten del Neolític i de l'Edat de Bronze valenciana. Posteriorment, els grecs i els romans van assentar-se en aquest territori i van deixar per a la posteritat inscripcions en llatí sobre pedra que podem trobar actualment al Museu de la Història Local, situat dins del castell juntament amb restes del pont del riu Millars i de la via romana. No obstant això, podem començar a parlar d'Onda com a població a partir del segle XI, sota el domini musulmà. Després de formar part d'Al-Àndalus, Jaume I d'Aragó la va reconquerir l'any 1242 i va obtenir la carta de poblament. A partir d'aquest moment, a Onda conviuen diverses religions: cristians, jueus i musulmans. El castell d'Onda, gràcies a la seua posició geogràfica, ha sigut escenari de moltes guerres i, durant segle XIV, va ser conegut com al "castell de les 300 torres", per la seua grandesa.

Onda és coneguda per la indústria en el sector de la ceràmica, la qual exporta a moltes parts del món. Però té molt més que oferir-nos, ja que compta amb un gran nombre de monuments que cal visitar-hi. Sense cap dubte, cal destacar el castell, declarat Bé d'Interès Cultural, que va ser construït pels musulmans sobre un assentament romà. Actualment trobem a l'interior un museu destacable per la seua exposició de algepseria i guixeria musulmanes. Dues esglésies que has de veure són la de l'Assumpció i la de la Sang. La primera, d'estil barroc del segle XVIII, ha sigut reconstruïda diverses vegades després de patir nombrosos incendis. Està construïda al costat de la capella de la Comunió. L'església de la Sang data del segle XIII i és la primera església construïda a Onda després de la reconquesta. No pots perdre't el barri de la Moreria, on van assentar-se tots els musulmans després de la seua expulsió de la zona emmurallada.
Pots visitar Onda durant la celebració de les festes patronals a l'octubre i degustar els menjars típics, com ara l'olla, plat tradicional, o la coca malfeta, entre altres dolços típics.

Si decideixes venir a Onda a gaudir de la meravellosa i exigent ruta de la zona t'aconsellem com a allotjament el Gran Hotel Toledo (Carrer Argelita, 20) amb preus molt raonables. Si el que busques és un poc més luxós i comptes amb més pressupost, t'aconsellem L'Artesola (C/ La Plana, 9), una casa rural situada en el centre d'Onda. En plena serra d'Espadà (Carrer Calvari, 2) podràs reservar habitació a l'Hotel Restaurant Verdia, on, a més, compten amb un magnífic restaurant.
Per gaudir de l'increïble gastrotomia de la zona, et recomanem el restaurant Quatre Cantons (Plaça Almudi, 19), típic pel seu menjar tradicional i les seus meravelloses tapes. Per un preu similar pots provar també El Cid (Pasaje Alguero, 13), un restaurant familiar on pots provar els plats tradicionals d'Onda. Un altre clàssic que mai falla és el Restaurant el Palmito (Avinguda del País Valencià, 38).


Punts d'interès de la població

Castell d'Onda: Bé d'Interès Cultural. D'origen musulmà on trobem a l'interior un museu amb exposició de algepseria i guixeria musulmanes.
- Església de l'Assumpció: construcció barroca del segle XVIII després de patir diversos incendis. Està construïda al costat de la capella de la Comunió.
- Església de la Sang: construïda pels templaris en el segle XIII amb estil gòtic.
- Barri de la moreria: barri musulmà després de ser expulsats de la zona emmurallada.


Ruta

A Onda t'enfrontes a una etapa dura, amb trams molt exigents, que requereix el teu esforç, però el paisatge i la naturalesa que t'acompanyaran en aquesta ruta te la faran molt més suportable. Aquesta etapa consta de 102,7 quilòmetres de distància, que comencen i acaben en el centre d'Onda.
Eixim direcció Fanzara per la CV20. Durant els 8 primers quilòmetres afrontaràs una pujada que no et suposarà un gran esforç si estàs en forma i que et serviran d'escalfament per a la resta de la ruta. Després vindran 2 quilòmetres de baixada que travessen el riu Millars i que ens portaran fins al poble de Fanzara. Després de creuar el poble continuarem per la CV 194 direcció Vallat. Gaudeix d'aquest camí, ja que la carretera va paral·lela al riu Millars, i també podràs contemplar-hi les extensions de bosc de pins i alzines que caracteritzen el terme de Castelló. Una vegada hages passat Argeleta, trobaràs un altre tram de ruta paral·lel al riu de Vilafermosa, que durant 7,5 quilòmetres de pujada et prepararà progressivament per fer front al port del Castell. Una vegada corones el port podràs relaxar-te amb quasi 5 quilòmetres de baixada, que et portaran al castell de Villamalefa. Quan agafes la carretera de Terol direcció Sucaina trobaràs un segon port, més dur que l'anterior, al llarg 11 quilòmetres de pujada de carretera sinuosa que et deixaran veure els frondosos boscos de la comarca de l'Alt Millars. 7 quilòmetres de baixada et portaran fins a Montanejos, on faràs front a 40 quilòmetres de carretera irregular, que presenta pujades i baixades constants. Seguint la CV 20 arribaràs de nou a Onda, i hauràs passat pels pobles d'Aranyel i Torre-xiva, pels quals aniràs de nou per la carretera paral·lela al riu. Durant els últims 3 quilòmetres podràs descansar les cames i gaudir de la baixada que et portarà de nou al centre d'Onda.


Punts d'interès de la ruta

- Argeleta (Km 18,7): pertanyent a l'Alt Millars, es troba a la vall que forma el riu de Vilafermosa. La població no arriba als 100 habitants i la seua economia es basa en l'agricultura i la construcció.
- Lludient: municipi xicotet situat en una vall envoltada de muntanyes grans, la qual cosa fa que el paisatge siga únic. Conserva dos castells i una torre de l'època medieval.
- Sucaina (Km 45,9): municipi situat en una foia plena de camps d'avellaners i d'ametlers. El seu origen és àrab, i la seua història ha transcorregut paral·lela a la dels moriscs. Compta amb diversos monuments religiosos, però destaquem l'ermita de Santa Anna, construïda en el segle XVIII i dedicada a la patrona de la Vila de Sucaina. A diferència de l'ermita de Santa Bàrbara, aquesta es troba als afores de la població.
- Montanejos (Km 63,9): xicotet paradís natural en el cor de l'Alt Millars. És l'epicentre del turisme d'interior a causa de les meravelles  naturals de la zona, com ara les termes o les piscines naturals. Cada any rep centenars de turistes que decideixen relaxar-se a l'spa del municipi i conèixer el patrimoni natural que amaga Montanejos.
- Església Parroquial de Sant Miquel - Aranyel: situada a la Plaça Major del poble, habitat per poc més de 100 habitants. Es caracteritza per l'estil neoclàssic amb detalls de l'ordre corinti.


Gastronomia

- Quatre Cantons (Plaça Almudi, 19): menjar tradicional, conegut per les seues magnífiques tapes.
- El Cid (Pasaje Alguero, 13): xicotet restaurant familiar amb cuina tradicional.
- Restaurant el Palmito (Avinguda del País Valencià, 38): un clàssic d'Onda per tastar els seus plats típics.


Allotjament

- Gran Hotel Toledo (Carrer Argelita, 20): situat en el centre d'Onda, preu assequible i molt ben valorat com a hotel familiar.
- Casa rural L’Artesola (C/ La Plana, 9): tradicional casa rural situada en el centre d'Onda.
- Hotel Restaurant Verdia (Carrer Calvari, 2): magnífic hotel rural enmig de la serra d'Espadà. Compten, a més, amb un restaurant per degustar el menjar típic de la zona.

Descàrregues