# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R30 - Castelló - Sant Joan de Penyagolosa


  • Distància (Km): 153.10
  • Desnivell (m): 3679
  • Tipus: Expert


Vídeos


Població

Castelló de la Plana, capital de la província de Castelló, situat entre les serres de l'interior i de la mar Mediterrània, compta actualment amb un poc més de 170.000 habitants. A partir de l'any 1253, quan va ser fundada la ciutat, la població va traslladar-se del turó de la Magdalena a la Plana, accident geogràfic que dóna nom a les festes que se celebren cada any: Festes de la Magdalena. Des que va ser designada com a capital, l'evolució ha sigut constant, passant de ser una ciutat agrícola a una ciutat de serveis.

Per conèixer els orígens de Castelló, ens hem de remuntar al Neolític, època de la que s'han trobat restes arqueològiques al desert de les Palmes. També s'hi han trobat algunes restes de l'època ibera, però n’hi ha poques restes romans a Castelló, malgrat ser el moment històric en el qual va assentar-se la població. Després de ser habitada pels musulmans, que es van repartir al llarg de la plana, ens traslladem fins a la Guerra de la Independència, moment en el qual Castelló va ser assetjada per les tropes franceses. Pocs anys després, abans de la primera Guerra Carlista, Castelló va ser designada capital de província. A causa de la invasió de les tropes carlistes, va construir-se la muralla que protegia la vila, la qual va romandre fins l'any 1882, fet que li va atorgar el títol de ciutat. A partir d'aquest moment i al llarg del segle XIX, Castelló comença a experimentar un progrés econòmic derivat del cultiu del cítric i de l'exportació d'aquests i de ceràmica. Tanta va ser l'expansió de població a la ciutat que va derrocar-se l'església per poder construir-hi. No va ser fins als anys 40 quan va començar-se a construir de nou l'església de Santa Maria. Juntament amb aquesta actual catedral, són nombrosos els monuments, tant religiosos com civils, que poden visitar-se a Castelló, a més de comptar-hi amb espais naturals dignes d'admirar. Les platges, les illes Columbretes a pocs quilòmetres de la costa, els paratges naturals, com ara el desert de les Palmes o l'ermita de la Magdalena… tot un patrimoni natural que no t'has de perdre. En el centre de Castelló pots visitar també el Palau Episcopal, construït en el segle XVIII sota les normes neoclassicistes, el mateix any que va començar la construcció de la basílica de la Mare de Déu del Lledó, caracteritzada per un estil barroc. Enfront de la Catedral hi ha el Fadrí, un campanar que va començar a construir-se en el segle XV amb un estil gòtic valencià. En el centre de la ciutat pots trobar també la Llotja del Cànem, un edifici barroc del segle XVIII que actualment funciona com a centre cultural.

Però no solament serà tot el patrimoni el que t'enamorarà de Castelló: quan proves la gastronomia, basada en arrossos, et quedaràs bocabadat. Per a les teues parades gastronòmiques, et fem aquests suggeriments: Restaurant Luisy (Carrer de Picasso, 10), on podràs menjar de menú els plats més tradicionals i casolans de la zona, a més de ser un lloc freqüentat durant els esmorzars. Si vols provar un dels arrossos més típics de Castelló, reserva al Restaurant Mediterráneo (Passeig de Bonavista, 46), on són especialistes en l'arròs a banda. Per provar el marisc més fresc, t'aconsellem la Tasca el Puerto (Avinguda del Port, 13), tot un referent en cuina marinera.

També són infinites les opcions d'allotjament a Castelló, i per això t'aconsellarem diverses opcions. Al costat de l'estació de trens trobaràs el modern Hotel Luz Castellón (Carrer del Pintor Oliet, 3), on podràs passar la nit per un preu bastant assequible. Un poc més barat i enmig del port podràs allotjar-te a NH Castellón Turcosa (Treballadors de la Mar, 1). Més o menys al mateix preu, però amb vistes a la mar, pots allotjar-te a l'Hotel del Golf Playa (Avinguda Golf, 2), ideal per a un viatge familiar.


Punts d'interès de la població

Catedral de Santa Maria: iniciada en el segle XIII, va ser derruïda l'any 1936 i no va ser reconstruïda fins a partir l'any 1940, sota premisses neogòtiques.
- Palau Episcopal: la construcció de l'edifici comença en el segle XVIII per ordre del bisbe sota un estil neoclassicista.
- Basílica de la Mare de Déu del Lledó: del segle XVIII i construïda sobre antics temples sota les normes de l'estil barroc.
- El Fadrí: un campanar situat enfront de la catedral de Santa Maria, separat d'aquesta amb un estil gòtic valencià.
- Llotja del Cànem: edifici barroc del segle XVIII, que actualment funciona com a centre cultural.


Ruta

Apta per als més experts. T'oferim aquesta ruta de dificultat elevada. Una ruta dura, amb camí escarpat que acumula un total de més de 3.600 m de desnivell. El nivell de dificultat queda justificat per la configuració de la ruta, ja que és molt pareguda al Gran Premi Penyagolosa de la "Volta a Castelló". Si et sents preparat, 152 quilòmetres t'esperen. Dirigeix-te cap al parc natural del Penyagolosa per la part nord-est del parc natural de la serra d'Espadà. Una vegada isques de Castelló, la carretera de Ribesalbes et conduirà fins a l'embassament del Sitjar, el qual rodejaràs per la part nord, per una carretera bastant accidentada però sense grans pendents. Arribaràs a Ribesalbes, una pedania d'Onda amb poc més de 1.000 habitants, on la carretera començarà a tindre desnivell i a tornar-se més tortuosa. Seguint la CV20 aniràs paral·lel al riu Millars i a pobles, com ara Fanzara o Vallat, per carreteres situades a l'interior de boscos frondosos. A Toga tindràs un tram pla on poder recuperar-te. Després abandonaràs la carretera per la qual circulaves per agafar la CV198 i dirigir-te cap a Lludient. El port esdevé poc a poc més dur i, una vegada arribes a Lludient, comença una de les pujades més dures, catalogada de primera categoria, i amb la que arribaràs als 980 m d'altitud. Paral·lel al riu de Vilafermosa t'endinsaràs de ple en el port del Remolcador. Quasi en el cim del port passaràs pel Castell de Vilamalefa, una carretera agradable entre boscos d'alzines que et faran més suportable el final de la pujada del port. Una vegada corones el cim, tindràs per davant 15 quilòmetres de baixada que et conduiran fins a Llucena, per on aniràs paral·lel al riu fins a arribar al tram pla corresponent a Figueroles. A partir d'ací comença un tram tortuós i irregular amb pendents durs. Just abans de fer front als dos últims i durs ports, hauràs de creuar l'interior d'Atzeneta, i començaràs a pujar el port del Vidre per carretera de muntanya irregular i amb grans pendents. Després d'un xicotet tram favorable hauràs d'enfrontar-te a l'últim por, el de Vistabella, amb el que arribaràs a l'altitud màxima de 1249 m. El final de ruta està situat en el cor del parc natural del Penyagolosa, de la mateixa manera que ocorre en la Volta a Castelló, que té lloc en aquest mateix parc.


Punts d'interès de la ruta

- Castelló de la Plana (Km 0): punt de partida de la ruta. Capital de la província de Castelló, que compta amb més de 170.000 habitants i amb un gran patrimoni, ja siga civil, religiós o natural.
- Embassament del Sitjar (Km 19,9 – 30,1): situat en el terme municipal d'Onda, en el llit del riu Millars.
- Ribesalbes (Km 28): una xicoteta pedania d'Onda amb poc més de 1.000 habitants, situada al costat de l'embassament del Sitjar.
- Toga (Km 49,6): poble de menys de 100 habitants situat entre dues grans muntanyes: la serra d'Espadà i el massís del Penyagolosa.
- Lludient (Km 61,4): xicotet municipi situat en una vall envoltada de grans muntanyes, i per aquest motiu compta amb un paisatge únic. Conserva dos castells i una torre de l'època medieval.
- Llucena (Km 84,6): més coneguda com la Perla de la Muntanya, està situada al barranc de la Pedrenyera, i per això destaca pel gran desnivell. Compta amb l'ermita-castell de Sant Miquel de les Torrocelles, actual estació dels pelegrins de les Useres.
- Església de Sant Mateu, Figueroles (Km 91,6): catalogat com a Bé de Rellevància Local, construïda en el segle XVII sota els cànons renaixentistes. Conserva a l'interior retaules del mateix segle.
- Església parroquial Sant Bartolomeu - Atzeneta (Km 117,1): forma part de les antigues muralles medievals que protegien el territori. Després de ser una presó fins als anys 60, actualment és el Centre d'Interpretació de la Història d'Atzeneta del Maestrat.


Gastronomia

- Restaurant Luisy (Carrer de Picasso, 10): típic per esmorzar, a més de comptar amb un exquisit menú casolà.
- Restaurant Mediterráneo (Passeig de Bonavista, 46): són especialistes en l'arròs a banda.
- Tasca el Puerto (Avinguda del Port, 13): valorat com a un dels millors restaurants per menjar marisc.


Allotjament

- Hotel Luz Castellón (Carrer del Pintor Oliet, 3): hotel amb instal·lacions i decoracions modernes, situat al costat de l'estació de trens.
- NH Castellón Turcosa (Treballadors de la Mar, 1): preu  accessible per a un hotel de tres estrelles, con vistes al port de Castelló.
- Hotel del Golf Playa (Avinguda Golf, 2): situat enfront de la platja. Ideal per viatjar amb la família.

Descàrregues