# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R27 - Orpesa


  • Distància (Km): 60.10
  • Desnivell (m): 627
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

Estem a Orpesa, municipi de la Plana Alta amb nombroses platges i cales, explotat com a un dels principals atractius turístics. Del paisatge de la zona destaca la proximitat dels camps de tarongers respecte a la mar, a més d'haver-hi terrenys muntanyencs que contrasten amb l'estampa marítima. A la muntanya del Bobalar trobem el Mirador, des d'on pot veure's el parc natural dels illes Columbretes. Tota una mescla de mar i muntanya que deixa bocabadat a tots els qui visiten Orpesa. De fet, la història d'aquest municipi està molt lligada a la situació geogràfica, ja que es troba en un punt estratègic que ha acollit a moltes cultures. Els primers vestigis daten de l'Edat de Pedra, encara que les primeres dades sobre la població apareixen en la literatura romana, època de la qual van trobar-se restes arqueològiques a Orpesa Vella. En el segle XIII, Jaume I arriba a aquest territori amb motiu de la reconquesta, i la població va ser lliurada a l'Ordre de Sant Joan de l'Hospital. A partir de l'Edat Mitjana, Orpesa és un focus d'atacs pirates a causa de la ubicació vora la mar. És per aquesta raó que s'hi construeix una muralla i la torre de vigilància. Juntament amb aquesta, dues torres més tancaven el cercle defensiu: la torre Colomera i de la Corda. Les tres torres s'hi conserven en perfecte estat i poden visitar-se actualment. Les muralles ja no s'hi conserven perquè, durant la Guerra de la Independència, Orpesa va ser assetjada i aquestes van ser derrocades pel mariscal Suchet. Va ocórrer el mateix amb el castell, d'època musulmana, que va ser arrasat i, encara que han intentat reconstruir-lo, només han aconseguit mantindre una part.
És veritat que Orpesa no compta amb un arquitectura civil ni religiosa important, més enllà del les construccions esmentades anteriorment i l'església de la Mare de Déu de la Paciència, que conserva a l'interior rajoles del segle XVIII. No obstant això, és un dels pobles amb més turisme de Castelló gràcies a les platges i al complex vacacional Marina d'Or. Entre les platges més importants que hi pots visitar, et recomanem: la platja de la Conxa, la platja de les Amplàries i la platja Morro de Gos.

La gastronomia que ofereix Orpesa és única, ja que uneix els productes de la mar amb els de l'horta. Podem provar l'arròs, en totes les variants, i la fideuà, els plats típics valencians. Sense cap dubte, si vols provar la paella, t'aconsellem anar al Restaurant Puerta del Sol Oropesa (Passeig Marítim de la Conxa, 14), on podràs degustar-la en primera línia de platja. Un poc més endins del poble torbem el Restaurant el Racó de Paco (Plaça Constitució, 4), un lloc acollidor per tastar els plats tradicionals. Enmig del passeig marítim també pots degustar els arrossos típics, d'entre altres especialitats, al Restaurant Mendiola (Passeig Marítim Mediterrani, 36). Si vols fer una parada a la meitat de la ruta per esmorzar, t'aconsellem Casa Artemio, en torre la Sal, un restaurant amb vistes a la platja (Mediterrani, 66).

A banda del gran complex hoteler Marina d'Or, on pots allotjar-te, et recomanem altres llocs on poder passar la nit a un preu més assequible. L'Hotel Jardín (Avinguda del Far, 97) t'ofereix una estada agradable molt a prop de la platja. Si prefereixes un establiment un poc més íntim, et proposem els Apartaments Azahar (Carrer María Zambrano S/N). Lleugerament més car però en primera línia de platja, per poder observar el mar des de la balconada, t'aconsellem l'Hotel Neptuno (Carrer Cervantes, 1).


Punts d'interès de la població

El Mirador: al cim de la muntanya Bobalar, des d'on pot veure's el parc natural dels illes Columbretes
- Torre del Rei, torre Colomera i torre de la Corda: tres antigues torres de vigilància en perfecte estat de conservació.
- Castell d'Orpesa: destruït ¨juntament amb les muralles durant la Guerra de la Independència. Han aconseguit restaurar una part que està visible actualment.
- Església de la Mare de Déu de la Paciència: conserva a l'interior rajoles del segle XVIII.


Ruta

Ja te trobes preparat per afrontar una ruta de nivell mitjà i acumular 60 quilòmetres més d'entrenament. Tenim un canvi de terç pel que fa al paisatge. Eixim de les grans serres amb boscos d'alzines i pins i ens deixem portar pe la mar. L'inici i el final de la ruta seran pràcticament al nivell de la platja i, encara que ens allunyem un poc cap al desert de les Palmes, podràs sentir-hi el clima mediterrani. Eixim d'Orpesa des del passeig marítim de la Conxa, a escassos metres de la mar. Agafem la carretera cap al nord que ens portarà per Marina d'Or i per diversos càmpings a torre la Sal. Una vegada els passes, aniràs per l'avinguda Colada del Pou Nou, per on el terreny comença a empinar-se per conduir-te al primer port. A mesura que vages ascendint, la carretera cada vegada és més escarpada en alguns trams que, sumat a les pujades que presenta, se't pot fer dur en alguns punts. En el quilòmetre 19 ja hauràs coronat el port de la Bandereta, i el tram de baixada et portarà fins a Cabanes. Durant uns 6,5 quilòmetres aproximadament, el terreny és pla amb algun tram favorable i podràs relaxar les cames després de la dura pujada. Ja has arribat al punt més alt, així que els quilòmetres següents fins a la meta no et suposaran gaire esforç. De camí passaràs per Montalba, on la geografia esdevé com una olla, de la qual eixiràs un poc abans d'abandonar la CV15. Avançaràs paral·lelament a la CV10, i la carretera et dirigirà cap al nord, fins a portar-te, més tard, direcció al desert de les Palmes. T'endinsaràs en aquest parc natural a partir del quilòmetre 46,3, on el terreny ja és completament de baixada, fins a arribar de nou al nivell de la mar. Gaudeix mentrestant del contrast del paisatge de muntanya per carreteres poc transitades. 5 quilòmetres escassos després ja agafaràs la CV148 que et portarà de tornada a Orpesa, aquesta vegada al centre del poble.


Punts d'interès de la ruta

- Torre la Sal (Km 8,3): coneguda també com a torre de Cabanes. Ubicada molt a prop de la platja, al costat d'un jaciment iber. Pertany al terme municipal de Cabanes.
- Port de la Bandereta - Els Rosildos (Km 18,9): trobem aquest port entre el poble i la serra d'en Garceran, breu però intens i amb pendents dures. A mesura que puges, aniràs agafant altura a una velocitat molt ràpida, i podràs gaudir-hi d'unes vistes increïbles. La duresa del port es veu recompensada una vegada arribes al cim i pots gaudir de la panoràmica.
- Cabanes (Km 21,5): Està situat a uns 10 quilòmetres de la mar, en la comarca de la Plana Alta, i arriba fins al poblat marítim de la Torre la Sal. Per l'altra banda, el terreny que rodeja el municipi és muntanyós, ja que Cabanes està a la part alta d'un tossal, a 294 m d'altitud.
- La Pobla Tornesa (Km 37,3): municipi de menys de 1000 habitants ubicat en una vall rodejada pel desert de les Palmes i per Borriol. En aquesta zona trobem un dels paisatges naturals més bonics de la provincial: Pineda de la Planeta.


Gastronomia

- Restaurant Puerta del Sol Oropesa (Passeig Marítim de la Conxa, 14): especialitat en tot tipus de paelles. Gaudeix de la gastronomia en primera línia de platja.
- Restaurant el Racó de Paco (Plaça Constitució, 4): un restaurant situat ben endins del poble on podràs degustar el menjar típic de la zona.
- Restaurant Mendiola (Passeig Marítim Mediterrani, 36): en primera línia de platja per degustar els seus arrossos i altres especialitats de la carta.
- Casa Artemio (Mediterrani, 66): ideal per fer una parada al llarg de la ruta i esmorzar amb vistes a la mar.


Allotjament

- Hotel Jardín (Avinguda del Far, 97): hotel de dues estrelles proper a la platja a un preu molt assequible.
- Apartaments Azahar (Carrer María Zambrano S/N): apartaments molt propers a torre la Sal a un preu accessible.
- Hotel Neptuno (Carrer Cervantes, 1). Hotel 3 estrelles en primera línia de platja.

Descàrregues