# # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R16 - Navaixes


  • Distància (Km): 33.10
  • Desnivell (m): 579
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

A meitat de camí entre Aragó i la Comunitat Valenciana, a la comarca de l'Alt Palància, trobem Navaixes, situat a la vall mitjana del riu Palància. Com la majoria dels pobles de la Comunitat Valenciana, Navaixes també té un passat morisc, ja que va pertànyer al musulmà Abu-Zayd fins a la reconquesta del segle XIII. A partir d'aquest moment, la ciutat va passar a mans de diversos personatges, l'últim dels quals fou el Marquès de Dosaigües. Després de l'expulsió dels moriscos l'any 1610, la localitat va rebre la carta de poblament, que li atorgava una sèrie de privilegis.
Igual que les localitats del voltant, Navaixes experimenta un creixement en el segle XVIII a causa de la construcció de residències d'estiu que pertanyien a les famílies més adinerades de València, que volien gaudir de l'increïble clima de muntanya. Actualment segueix sent la residència d'estiu de molta gent, que augmenten els menys de 800 habitants que hi resideixen tot l'any.
Et recomanem visitar al poble l'església parroquial de la Verge de la Llum i la torre Altomira. L'església va ser construïda en el segle XVIII, de maçoneria, i actualment se'n poden veure els desperfectes conseqüència de la Guerra Civil. La torre àrab data de molts segles arrere, d'entre el II i el XI, i està a solament un quilòmetre del centre urbà. No obstant això, el que no has de deixar passar de Navaixes és tot l'entorn natural i les meravelles que hi pots trobar, com ara el salt de la Novia. El trobem al riu Palància, format per la cascada del Brazal i al que molta gent es dirigeix a llençar-se per l'increïble salt de 30 metres. La font de l'Esperança també mereix una visita obligatòria. Es troba a la muntanya de l'Esperança i allí trobem una font d'aigües cristal·lines que aprovisionen Navaixes i altres localitats dels voltants.

Si vols provar els plats més típics de Navaixes, com l'olla, el ajoaceite de palo, els bunyols de fulla o la fritá de matapuerco, t'aconsellem alguns dels restaurants més típics on podràs degustar-los. El Bar Restaurant Altomira (Carretera d'accés a Navaixes, km 1) compta amb un menú diari econòmic. A més, si busques un allotjament que estiga més en contacte amb la naturalesa, també disposen de càmping amb cabanyes i zona d'acampada. Si prefereixes un plat una poc més ràpid per menjar, et recomanem els entrepans i les tapes de Café Valencia (Plaça Olmo S/N). Si busques un lloc un poc més còmode per allotjar-te, pots reservar al Jardí de l'Estornell (Carrer València, 1), un hotel familiar que et farà desconnectar per complet.


Punts d'interès de la població

Església parroquial de la Mare de Déu de la Llum: data del segle XVIII i ha patit desperfectes a causa del conflicte bèl·lic de l'any 36.
- Torre Altomira: torre àrab que data entre el segle II i el XI. Està situada a un quilòmetre del casc urbà.
- Salt de la Novia: Una cascada de 30 m d'altura al riu Palància. Rep nombrosos visitants durant l'estiu per fer el salt.
- Font de l'Esperança: font d'aigües cristal·lines situada a la muntanya de l'Esperança.


Ruta

Aquesta és la ruta ideal per començar la teua nova afició pel ciclisme. 32 quilòmetres de ruta per Navaixes i pels pobles limítrofs que acumulen un desnivell de solament 569 metres.
Eixim de Navaixes per la CV 2140 direcció Sogorb per carretera en pla. No serà fins a arribar a Sogorb quan hauràs de fer-li front a una xicoteta pujada que no arriba als 400 m d'altitud. Durant els 3 quilòmetres següents, abans d'endinsar-te en la serra d'Espadà, podràs relaxar les cames en baixada. Una vegada gires a l'esquerra per agafar la CV 215 comencen més de 10 quilòmetres de pujada que requeriran el teu esforç en algun tram, com ara la pujada que trobaràs entre la Vall d'Almonesir i Algímia d'Almonesir. Quan hages passat aquest segon poble, als peus de la serra d'Espadà, t'espera el tram que més difícil et pot resultar, però que podràs aguantar pels seus 2,5 quilòmetres escassos pel port del Matet. Just en aquest punt hauràs arribat al cim més alt del recorregut, i la meitat següent que et queda fins a arribar de nou a Navaixes no et presentarà cap complicació. Ara pots gaudir del passeig pels pobles de Matet i Gaibiel, que et portaran per una carretera de muntanya fins a la Urbanització de Los Ángeles. Aquí, en un tram de baixada ja proper al final de la ruta, podràs gaudir de l'embassament del Regajo, que et farà sentir l'aire pur de la naturalesa i et donarà les forces suficients per arribar al final de la ruta en el centre de Navaixes.


Punts d'interès de la ruta

- Santa església catedral de Sogorb - Sogorb (Km 3,3): edifici més emblemàtic de la diòcesi de Sogorb-Castelló. Construïda en el segle XIII sobre una mesquita andalusina adossada a la muralla. Arquitectònicament uneix els estils gòtic i romà, fet que li atorga un aire especial.
- Algímia d'Almonesir (Km 14,4): municipi enclavat en el vessant occidental de la serra d'Espadà, la qual cosa fa que siga un territori escabrós i de grans altures. A part dels monuments religiosos que s'hi troben, hi ha una gran varietat de llocs naturals d'interès que mereixen ser visitats.
- Ermita de Santa Bàrbara - Matet (Km 19,2): catalogada com Bé de Rellevància Local, la trobem al cim d'un monticle rocós. Construïda de maçoneria blanca i reconstruïda l'any 1988.


Gastronomia

- Bar Restaurant Altomira (Carretera d'accés a Navaixes, km 1): bona relació qualitat-preu. Menú diari econòmic on podràs provar els plats més típics de la zona.
- Café Valencia (Plaça Olmo S/N): restaurant senzill en el centre del poble per menjar entrepans y tapes.


Allotjament

- Bar Restaurant Altomira (Carretera d'accés a Navaixes, km 1): Càmping i cabanyes per allotjar-se en família en plena naturalesa.
- El Jardí de l'Estornell (Carrer València, 1): Hotel en el centre de Navaixes. Ideal per a desconnectar i gaudir d'una agradable escapada.

Descàrregues