# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R02 - Morella


  • Distància (Km): 66.10
  • Desnivell (m): 1423
  • Tipus: Mitja


Vídeos


Població

El 30 de desembre de 1710, les tropes de Felip V van assetjar la ciutat emmurallada de Morella, centre de la comarca dels Ports, des del castell de la qual -construït en el segle XIII sobre la roca de la Mola- els Àustries van resistir el setge i l'asfíxia dels Borbons durant els 62 dies següents. El 3 de febrer de 1711, el dia de Sant Blai -2n patró de Morella-, les tropes borbòniques de Felip V van entrar a la ciutat, van tancar la campanya bèl·lica en el Regne de València i van encaminar la victòria en la Guerra de Successió Espanyola, que va ser l'inici del Regne Borbònic a Espanya.
Morella és un dels municipis més imponents de la província de Castelló. Capital d'una comarca amb una idiosincràsia pròpia, com són els Ports, i situada a més de 900 metres d'altitud, la seua aparença medieval intacta (la muralla i el castell) ens trasllada de colp a la Guerra de Successió, a la 1a Guerra Carlista, o a molts moments històrics que van tenir Morella com a escenari.
Però no només destaca pel patrimoni històric. El segon gran valor que descobrirem rodant amb la bici per Morella i pels Ports serà l'orografia muntanyenca.

Juntament amb el Maestrat, els Ports són el començament pel sud de la serralada Ibèrica. Mentre ens allunyem de Morella (ja siga per encarar l'assumible ruta per Forcall i Castellfort o la duríssima etapa fins a Cantavieja per Vilafranca) podrem gaudir dels Ports amb total plenitud, de carreteres de muntanya o de pedanies encara habitades establides entre la muntanya i els barrancs. Morella és un absolut paradís per recórrer amb bici.

La gastronomia de Morella es un altre de seus grans punts a favor. El gran atractiu culinari és la tòfona morellana, que creix a les arrels dels garrics de la zona de desembre a març. La ramaderia, el motor històric de la comarca fins a l'expansió del turisme, també ofereix unes carns autòctones molt valorades per qualsevol turista. Una bona opció per explorar l'oferta gastronòmica de Morella és el restaurant Vinatea, al carrer Balasc d'Alagó, que sense tenir un preu restrictiu, ofereix alguns dels millors plats del municipi. També pots provar la carta ben variada que ofereix Daluan (Carrer de la Presó, 4) en la qual la tòfona és el pilar de la seua cuina.

La millor opció per passar un cap de setmana a Morella és escollir amb temps alguna de les cases rurals que han obert durant l'última dècada a la localitat. Habitatges amb encant de muntanya accessibles a pràcticament qualsevol pressupost, com ara l'Hotel Rei Don Jaime (Juan Giner, 6), situat en el mateix centre de la ciutat, amb vistes a la muntanya. Si pots comptar amb un poc més de pressupost, t'aconsellem l'Hotel Cardenal Ram (Cuesta Suñer, 1), construït en un antic palau del segle XVI.


Punts d'interès de la població

- L'església de Santa Maria: L'església arxiprestal de Santa Maria és una construcció gòtica que conté a l'interior vidrieres originals de l'escola valenciana del segle XIV.
- Ermita de Santa Llúcia i Sant Llàcer: La confraria de Sant Llàcer, fundada l'any 1280, va construir aquesta ermita l'any 1286 per a l'assistència de leprosos.
- Castell de Morella: castell construït sobre una roca, fet que li va ajudar, juntament amb la llarga història de l'edificació, a esdevenir Monument Històric-Artístic l'any 1931.
- Coves prehistòriques de Morella la Vella (pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat).


Ruta

Si ja estàs habituat a rodar amb la bici per terrenys muntanyencs, t'interessarà allunyar-te un poc més de Morella i descobrir nous paisatges de la província, fins a arribar a Castellfort, al sud dels Ports, a més de 1000 metres d'actitud: l'accés a aquest poble, després de 10 quilòmetres de pujada, ja és una bona oportunitat per provar teus límits.

Aquesta vegada, quan isques de Morella, busca la CV125 en direcció a Cinctorres, on arribaràs després de 15 quilòmetres per terreny abrupte. A Cinctorres canvia de direcció́ per la CV124, rumb a Castellfort. Després d'un primer empit amb alguna rampa del 9%, et trobaràs amb la carretera que condueix a un dels municipis més freds de la província de Castelló (consulta'n la meteorologia). Encara que el desnivell mitjà d'aquest tram és del 4%, a l'accés a Castellfort trobaràs alguna rampa de prop del 10% que et pot sorprendre si et buides bastant durant els quilòmetres previs.
Una vegada a Castellfort, baixa cap a Ares del Maestrat però, abans d'arribar, ves per l'encreuament de la CV12 i reprèn la direcció a Morella en un tram còmode fins a, com sempre, trobar-te amb la rampa sense escapatòria que ens tornarà al nostre històric punt de partida.


Punts d'interès de la ruta

- Campanar de Castellfort
- Fes una volta pels carrers del municipi castellonenc
La plaça de l'església de Castellfort lligada a l'entorn rural 
- Entre els arcs del conjunt històric de Morella


Gastronomia

Vinatea (Carrer Balasc d'Alagó): pots tastar els millors plats tradicionals del municipi.
Daluan (Carrer de la Presó, 4): carta variada amb menús degustació on l'estrella és la tòfona.


Allotjament

Hotel Rey Don Jaime (Juan Giner, 6): ubicat al mateix centre de la ciutat amb vistes a la muntanya.
Hotel Cardenal Ram (Cuesta Suñer, 1), construït en un palau antic del segle XVI.

Descàrregues