# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R24 - Vila-real


  • Distància (Km): 43.00
  • Desnivell (m): 269
  • Tipus: Iniciació


Vídeos


Població

En el sud-oest de Castelló, a la comarca de la Plana Baixa, trobem Vila-real, el segon municipi amb més població de la província de Castelló amb més de 50.000 habitants. Geogràficament està situada entre els turons de Begís i d'Onda, elevat a 42 m escassos del nivell de la mar.
S'hi han trobat restes de la cultura eneolítica (Edat del Coure), ibèrica i romana, però no serà fundada fins a l'any 1274 per Jaume I, situada estratègicament sobre l'antiga via Augusta i rodejada de muralles per tots els costats, per on solament creuen dos carrers principals. Actualment s'hi conserva un tros d'aquesta muralla del que va ser la torre Motxa. Però a partir del segle IV l'augment de la població va obligar la ciutat a expandir-se a extramurs pels els ravals de Castelló i València, que van rebre el nom de Sant Pasqual i del Carme. A dia d'avui podem visitar els convents que s'hi van construir i on es troben les restes de Sant Pasqual Bailón. El temple és de construcció recent, ja que l'antic, d'estil barroc, va ser destruït durant Guerra Civil. El segle XV va estar marcat pels problemes econòmics i demogràfics. No obstant això, la tragèdia de més magnitud va ocórrer en el segle XVIII, durant la Guerra de Successió Les tropes borbòniques salten les muralles de Vila-real i hi té lloc una batalla amb innombrables morts i incendis. Amb l'ascens de la dinastia borbònica, la ciutat va començar a desenvolupar la indústria tèxtil i, més tard, hi va ser introduït el cultiu de taronges, que van impulsar econòmicament la ciutat. A partir del segle XX, va començar a desenvolupar-se la indústria de rajoles ceràmiques, que avui dia és la principal font d'ingressos de l'economia de la ciutat.
Has de visitar sense excusa la monumental església de Sant Jaume, del segle XVIII, dedicada al patró del poble i que et fascinarà pel revestiment neoclàssic. Un poc més allunyat del casc urbà hi ha un paratge natural en el que trobem l'ermitori de la Verge de Gràcia, a la vora del riu Millars, i que actualment és un Centre d'Educació Ambiental.

Si visites Vila-real durant les festes patronals al maig podràs gaudir de diversos festejos i provar les tradicionals xulles de be. Si vols provar-les, entre molts altres plats, et recomanem anar a Restaurant El Vasco (Carrer Gamboa, 68), on, a més, podràs provar la gastronomia basca. Un menú un poc més car però exquisit, amb productes de temporada, és el que ens ofereix el Restaurant Espliego (Carrer Escultor Fuster, 18).
Si vols tindre una estada de luxe i passar la nit a Vila-real, pots reservar a l'Hotel Vila-real Palace (Arcadi García Sanz, 2), que encara que tinga un preu elevat, podràs gaudir de les seues increïbles instal·lacions i de l'spa. Si busques un lloc molt més senzill per estar només de pas, l'hostal La Masía (Avinguda Itàlia, 50) és una bona opció per la relació qualitat-preu de l'establiment.


Punts d'interès de la població

- Convent del Carme: avui dia una parròquia que conserva un claustre del segle XVII.
- La torre Motxa: restes de la muralla que rodejava la ciutat.
- Convent de Sant Pasqual Bailón: allí es conserven les restes del sant i la cel·la on va morir. El temple barroc va ser reconstruït després de la Guerra Civil.
- Església de Sant Jaume: data del segle XVIII i està dedicada al patró del poble.
- Ermitori de la Verge de Gràcia: a les riberes del riu Millars i enmig del paratge natural, avui s'ha convertit en el Centre d'Educació Ambiental.


Ruta

Vila-real et proposa una ruta d'iniciació. Un passeig entre la platja i els peus de la serra d'Espadà. No acumula més de 240 m de desnivell i les pujades que trobaràs pel camí no et suposaran grans esforços. L'eixida se situa en la Plaça del Llaurador, i seguint la carretera de l'ermita, arribaràs al riu Millars i creuaràs l'AP7 per un terreny que presenta una lleu pujada. De camí a Begís la carretera és plana i podràs gaudir de la naturalesa entre els camps de taronges. Una vegada passes el poble arribaràs al punt més alt de la ruta a 110 m. Des d'aquí tens per davant més de 6 quilòmetres de baixada que et portaran paral·lels a la CV10 fins a la Vilavella i Nules. Ja, a 13 m escassos del nivell de la mar, agafem la carretera que ens portarà de tornada a Vila-real, passant abans per Borriana. En el centre del poble ja haurem culminat aquesta ruta de nivell d'iniciació que, més que per posar-nos a prova, ens haurà servit per a soltar cames, conèixer-nos la zona i gaudir de l'encant dels pobles de la Plana Baixa.


Punts d'interès de la ruta

- Begís (Km 14,4): situat entre la Serra del Toro i la Serra d'Andilla, està habitat per poc més de 400 veïns. Dels assentaments romans i musulmans, es conserva l'aqüeducte i el castell, respectivament.
- Nules (Km 24,8): municipi de la Plana Baixa ric en patrimoni religiós, ja que pots visitar quatre esglésies i nombroses ermites. Però aquest xicotet poble també conserva arquitectura d'altres segles, com ara la Vila Romana, Mascarell (recinte emmurallat medieval) i fortificacions construïdes durant la Guerra Civil.
- Borriana (Km 32,7): A més de tindre un paratge natural increïble, Borriana compta amb un port pesquer, un esplèndid port esportiu, un club nàutic i una Escola de la Mar que fan d'aquesta ciutat una destinació ideal per al turisme familiar. La platja més important és la de l'Arenal, que cada mes d'agost organitza el festival Arenal Sound i dona la benvinguda a milers de persones.


Gastronomia

- Restaurant El Vasco (Carrer Gamboa, 68): especialitat en carns i menjar basc.
- Restaurant el Espliego (Carrer Escultor Fuster, 18): una aposta segura per degustar la cuina tradicional.


Allotjament

- Hotel Vila-real Palace (Arcadi García Sanz, 2): als afores del centre de la ciutat, un hotel de quatre estrelles on podràs gaudir de l'spa.
- Hostal La Masía (Avinguda Itàlia, 50): en ple centre de Vila-real, un hostal de pas amb bones instal·lacions i preus accessibles.

Descàrregues